Közös erővel.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából 2023. június 3-án felavatták a világ legnagyobb székelykapuját a Győr melletti Sokorópátkán.

A székelykaput, amit a Hungarikum Bizottság nemzeti értékünkként tart számon, a  világon mindenhol a magyarsághoz kötik.

Az ötletadó helyi vállalkozó, Vajda Pétert több környékbeli vállalkozóval összefogva indította el az építkezés folyamatát. Több mint hatszáz civil adakozó és kétszáznál is több kétkezi munkás, a Sokorói Tájegység Egyesülés tagjai vettek részt a projektben. A kaput Pethő Sándor torjai fafaragó mester készítette el, aki rendkívül boldog volt, hogy a szakmai vezetésével több kuriózumot is felvonultató világrekord alkotás készült.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

“Valamit szerettünk volna alkotni. Úgy gondoltuk, hogy a székelykapu a magyarság legnagyobb jelképe, hisz bárhol is állítanak fel egyet a világban, mindenki tudja, a magyarok nevéhez fűződik. Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében”– mondta az ünnepségen Vajda Péter, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki ehhez a munkához valamilyen formában hozzátett.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A további tervek szerint a székelykapu melletti terület egy kápolnával és egy rendezvény helyszínnel bővül majd – adta hírül a Győrplusz.

Forrás: www.gyorplusz.hu, kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba