Stíluskavalkád.

A Három fivér bájos épületegyüttese Riga legrégebbi középkori lakóépületeit rejti. Ezek a házak egymáshoz illeszkednek és különleges módon mindegyikőjük más-más építészeti stílust képvisel. A Három fivér egy hasonló épületcsoport után kapta a nevét – utóbbi Tallinban áll, és Három nővérnek nevezik. A helyiek szerint az épületeket feltételezhetően ugyanannak a családnak a leszármazottjai építették a két városban.

A Három fivéreken a balti régió Hanza városaira jellemző részleteket figyelhetjük meg. Az 1950-es években restaurálták az épületeket, a hátsó udvarokat pedig egyesítették. A komplexum a kulturális örökségvédelem szimbólumává vált. Jelenleg az Építészeti Múzeum és a Nemzeti Kulturális Műemlékvédelmi Központ lakik az épületekben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Josh Douglas (@josh_douglas_1) által megosztott bejegyzés

Az első ház a 15. század végén épült és egyike a legrégebbi kőépítésű lakóházaknak Rigában. A ház gótikus és holland hatást mutat és egy varjúlépcsős oromzat díszíti. Eredetileg egy nagy szobáját és kéményes konyháját használták.

A középső testvér a 17. században épült, ez a trió legnagyobb tagja. Holland építészeti jegyek jellemzik, mivel Lettország szoros kereskedelmi kapcsolatban állt Hollandiával. A halványsárga épületet bonyolult részletek díszítik, többek között latin felirat a főajtó felett: „Soli Deo Gloria!”, azaz „Egyedül Istené a dicsőség!”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Juan Manuel Miron (@junmiron) által megosztott bejegyzés

A legfiatalabb fivér nem sokkal a középső után épült a 17. század második felében. Ez a legkeskenyebb ház, barokk íves oromfallal és fa lépcsővel, amely a hallból a minden emeleten lévő kis irodákba vezet. A homlokzat zöld színe védelmet biztosított az Ördög szeme és a Gonosz szellemével szemben.