Ütővel a tünetek ellen.

Kevesen élvezik a fizikoterápiákat. Noha a hatás látványos lehet, maga a terápia sokszor inkább kínszenvedés. A gyógyulás, rehabilitáció azonban összetett folyamat és akár tetszik, akár nem, bizonyos betegségnél a kezelésekhez hozzátartozik a testmozgással történő gyógyítás is.

Japánban a Fukuoka Egyetem kutatói úgy találták, hogy az asztaliteniszezés jelentős javulást eredményezhet a Parkinson-kórral küzdő betegek állapotában.

Egy végig pingpongozott terápia után a parkinsonos betegek jelentős javulást mutattak a beszéd, a kézírás, az öltözködés, a felkelés és a sétálás terén.

Az asztaliteniszezés ugyanis jól fejleszti a szem és a kéz koordinációját, élesíti a reflexeket, stimulálja az agyat.

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a parkinsonos betegek is élvezhetik-e ennek a sportnak az előnyeit, csökkenthetőek-e így a tünetek.

A Parkinson-kór egy krónikus neurológiai betegség, amely világszerte kb. 6 millió embert érint (nem beszélve a családtagjaikról). A betegséget a dopamin nevű neurotranszmitter fokozatos eltűnése okozza. A dopaminszint csökkenése megzavarja a jelek továbbítását az agy azon részei felé, amelyek a mozgásért és koordinációért felelnek, így helyet adva az olyan tüneteknek, mint a kézremegés, lassúság, végtagok merevsége, egyensúlyproblémák, beszédváltozások.

Az előzetes tanulmányok során 12 embert vizsgáltak (átlagéletkoruk 73 év volt), ők mérsékelt-közepes stádiumban szenvedtek, átlagosan már 7 éve diagnosztizálva voltak. Feljegyezték a terápia előtti tüneteiket, majd egy pingpongozós időszak következett, heti egy ütögetéssel. Ezalatt nyújtásokat és speciális pingponggyakorlatokat is végeztek. 3, majd 6 hónap elteltével ismét feljegyezték a tüneteket.

Mindkét esetben (3 és 6 hónap elteltével is) jelentős javulást tapasztaltak a páciensek beszédében, kézírásában, öltözködésében, felkelésében és sétálásában. Például korábban két kísérletből tudtak kiszállni az ágyból, a terápia után viszont egyből is. Sokat csökkent a kézremegés, merevség is. Például a nyaki izmok merevségét pontozták 0-4-ig, ahol az 1 minimális merevséget, a 4 viszont komoly ridegséget jelzett. Az átlagos érték 3 volt a pingpongozás előtt, és 2 a mozgás befejeztével.

Noha ez a tanulmány kis mintát vizsgált, az eredmények bizakodásra adnak okot. A pingpong ugyanis egy viszonylag olcsó, könnyen elérhető sport és mozgásforma, amely a terápiába is beilleszthető. Következő lépésenként nagyobb merítésben fogják elemezni, hogy az asztaliteniszezés milyen mértékben képes csökkenteni a Parkinson-kór tüneteit és javítani a betegek életminőségét.