Vagyis a mákos és diós tekercs.
Mariska néni kora ellenére úgy sürög-forog a konyhában, hogy öröm nézni. A kezében a sok éves tudás, szívében a szeretet. Miközben lépésről lépésre megmutatja, miként is készül a hagyományos ízvilágú finomság, mesél is. Ő még képviseli a szeretettel dagasztott tészta semmihez sem fogható varázsát, ami aztán az ünnepi asztalnál is jobban esik.
Hozzávalók:
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 80 dkg finomliszt
- 2 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás (felvert, a tészta kenéséhez)
A töltelékhez:
- 75 dkg mák (vagy dió, darált)
- 45 dkg cukor
- 4.5 dl tej
- 1 db citrom héja
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot. Átkavarjuk.
A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és jól kidagasztjuk.
Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz a tészta.
Kb. 1 órát kelesztjük, majd 3 részre osztjuk. Ebből a tésztából 3 rúd lesz.
A töltelékhez a tejet a cukorral feltesszük főni.
Amikor fő, beleöntjük a mákot vagy a diót, és kb. 1 percig még a tűzön főzzük. Levéve belekeverjük a citromhéjat, majd ezt fogjuk rákenni a kinyújtott tésztára.
A tésztát kb. 0,5 cm-re nyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, majd így még kelesztjük kb 30 percig. Megkenjük a tetejét felvert tojással. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc elteltével újból átkenjük a felvert tojással a tetejét, és sütjük 20 percig 180 fokon.
Fontos, hogy a rudak tetejét megszurkáljuk villával, így kisebb eséllyel reped majd ki! Ami még ennél is fontosabb, ha kireped se essünk kétségbe, attól még lehet nagyon finom!
A nyitókép illusztráció!