Vagyis a mákos és diós tekercs.

Mariska néni kora ellenére úgy sürög-forog a konyhában, hogy öröm nézni. A kezében a sok éves tudás, szívében a szeretet. Miközben lépésről lépésre megmutatja, miként is készül a hagyományos ízvilágú finomság, mesél is. Ő még képviseli a szeretettel dagasztott tészta semmihez sem fogható varázsát, ami aztán az ünnepi asztalnál is jobban esik.

Hozzávalók:

  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 80 dkg finomliszt
  • 2 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás (felvert, a tészta kenéséhez)

A töltelékhez:

  • 75 dkg mák (vagy dió, darált)
  • 45 dkg cukor
  • 4.5 dl tej
  • 1 db citrom héja

Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot. Átkavarjuk.

A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és jól kidagasztjuk.

Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz a tészta.

Kb. 1 órát kelesztjük, majd 3 részre osztjuk. Ebből a tésztából 3 rúd lesz.

A töltelékhez a tejet a cukorral feltesszük főni.

Amikor fő, beleöntjük a mákot vagy a diót, és kb. 1 percig még a tűzön főzzük. Levéve belekeverjük a citromhéjat, majd ezt fogjuk rákenni  a kinyújtott tésztára.

A tésztát kb. 0,5 cm-re nyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, majd így még kelesztjük kb 30 percig. Megkenjük a tetejét felvert tojással. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc elteltével újból átkenjük a felvert tojással a tetejét, és sütjük 20 percig 180 fokon.

Fontos, hogy a rudak tetejét megszurkáljuk villával, így kisebb eséllyel reped majd ki! Ami még ennél is fontosabb, ha kireped se essünk kétségbe, attól még lehet nagyon finom!

A nyitókép illusztráció!