Kevesebb munka, több pihenés.

Aki szeret kertészkedni, a növényeit gondozni, a zöldben üldögélni, az akkor sem szeretne felhagyni ezzel a szokásával, amikor már nehezebben mozog, munkálkodik. Nem is kell, hogy időskorban véget vessük kedvenc hobbinknak, hiszen így alkalmunk van mozogni, feltöltődni – a kertészkedésnek számos előnyös hatása van a fizikai és szellemi állapotunkra!

Rikító, puha nyelű szerszámok

Törekedjünk arra, hogy ahogy az évek telnek, úgy alakítsuk egyre biztonságosabbá, kevésbé veszélyessé a kertünket. Néhány egyszerű változtatással segíthetünk azon, hogy a kert továbbra is örömök forrása maradjon.

Azt talán nem is kell mondani, hogy időskorban felejtsük el a létrát. Ha szeretnénk gyümölcsöket, inkább bokrokat, vagy karcsú orsó formájú fákat, netán törpe fajtákat válasszunk. Semmiképpen se tornázzunk a magasban, a hatalmas fák koronájában. Hívjunk segítséget, ha idősebb fákról szüretelnénk.

Léteznek olyan szerszámok, kerti eszközök, amelyeket kifejezetten a szenioroknak tervezték. Ezek használatával élethosszig tartó, örömteli elfoglaltság lehet a kertészkedés! Amennyiben ízületi bántalmakkal vagy érzékeny bőrrel küzdünk, nehéz lehet a szerszámokat fogni, használni. Ebben az esetben segíthet a habszivacs, amivel a fogókat, nyeleket burkolhatjuk, hogy ne törjék fel, ne nyomják a kezünket. Aki már nehezen áll, olyan szerszámokat szerezzen be, amelyek ülő helyzetből is használhatóak, meghosszabbított nyelük, fogójuk segítségével.

Az élénk színű fogantyúval ellátott szerszámok nagyon hasznosak, hiszen az időseknél már gyakoriak a látásproblémák. Nem muszáj új szerszámokat venni, elegendő egy erős, ütős színű ragasztószalaggal ellátni a régiek nyelét.

Magaságyás és kiskocsi

Válasszunk olyan könnyen nevelhető növényeket, amelyek jól alkalmazkodnak a különböző körülményekhez, kibírják, ha éppen napokig nem locsolunk, vagy nincs időnk, erőnk foglalkozni velük. Inkább könnyen kezelhető évelőket ültessünk a több munkát igénylő egynyáriak helyett.

Mindenképpen készítsünk magaságyásokat, amelyeket minden oldalról könnyebben elérhetünk! Ha fáj a hátunk, derekunk, így állva is tudunk dolgozni. Jól jöhet egy sámli, kisszék, ha úgy kényelmesebb. Kis kockázatú, elérhető módszer a konténeres növénytermesztés is az idősek számára. A konténerek legyenek könnyen mozgatható, görgős tartókon.

Az egyik leghasznosabb eszköz a szeniorok kertében a kerekeken guruló kis kerti kocsi. Ez megfelel szerszámtartónak, segítségével nehezebb tárgyakat mozgathatunk, de padként is használhatjuk.

Ügyeljünk arra, hogy ne mozgassunk nagy tárgyakat, például öntözőkannát. Ha csak lehetséges, építsünk ki vízcsapot a kertben, a teraszon, a verandán, hogy ne a nehéz, vízzel teli edényekkel mászkáljunk ki a házból. Ha megengedhetjük magunknak, az öntözőrendszer kiépítése is hasznos lehet.

A pihenőhely ne maradjon ki

Ne feledkezzünk el a pihenőhelyről! Ez nagyon fontos eleme a szeniorok kertjének, hiszen nem csak a munka közben kell gyakrabban megállni, de arra is gondolnunk kell, hogy az időseknek már a friss levegőn való lét, töltekezés is lényeges.

Mindenképpen alakítsunk ki jól megközelíthető, kényelmes padokkal ellátott pihenő részleget. A kertben jól használható, biztonságos, csúszásmentes ösvények, utak vezessenek körbe, amelyeket akár kerekesszékkel, járókerettel is igénybe vehetünk. Hiszen mit ér a szép kert, ha éppen a tulajdonosa nem tud benne sétálni? Alakítsuk a helyet úgy, hogy a kényelmünket szolgálja: legyen tere az olvasásnak, szundikálásnak, rejtvényfejtésnek.

A kertészkedéssel pénzt is megtakaríthatunk, ami nem utolsó szempont, ha a nyugdíjasok szűkre szabott pénztárcájára gondolunk. Amennyiben saját magunk termelünk zöldséget, gyümölcsöt a kertbe, akkor még spórolni is tudunk, arról nem beszélve, hogy az étrendünket is egészségesebben alakíthatjuk.

A magok, palánták általában olcsók, és beszerezhetjük őket cserebere vagy magbörze útján is.

Magvetésnél jó hasznát vehetjük például egy magfecskendőnek (olyan, mint egy injekciós tű, csak segítségével a magokat juttathatjuk ki a földbe), magszalagoknak, vagy az előre, földdel elkevert magkészítményeknek.