Évente 100 ezer virágszál.

Kevesen tudják, hogy Hajdú-Bihar megye egyik parányi településén, Vekerden több ezer tő bazsarózsa nyílik minden évben. Amellett, hogy Hollandiába és Ausztriába is szép számmal kerülnek innen virágok, bármikor megtekinthetjük a kis bemutatókertet.

Dr. Kovács Péter és Povázsay Zsuzsa bazsarózsakertészetéből évente százezer szál virágot értékesítenek az aalsmeeri virágtőzsdén és Ausztriában. A kertész és kerttervező, ma már nyugdíjas férfi és párja rengeteg előkészület, hosszas tanulmányozás után vágott bele a Paeonia termesztésébe. Egy külföldi hotelben meglátott szárított bazsarózsacsokor szépsége és különlegessége annyira magával ragadta Kovács urat, hogy 10 évvel ezelőtt eldöntötte, ezzel a növénnyel szeretne foglalkozni.

Az előkészületek során egész Magyarországot bejárták régi Paeonia-tövek után kutatva, 225 faluból 1250 egyedet gyűjtöttek össze. Száz faluból talajmintát is vettek, hogy a növény igényeit minél alaposabban megismerhessék. Régi tövek után kutatva érkeztek Vekerdre is, ahol megtalálták a megfelelő helyet a termesztéshez és gyűjteményük bemutatásához.

Ma már több mint 4 hektáron vár minket a bemutatókert, a termesztést pedig a feldolgozócsarnok és a hűtőház egészíti ki.

Az első rizómákat egy közelben termesztő holland cégtől kapták, azok a jelenlegi állomány rizómáit 2013 őszén ültették el. Először négy fajtát telepítettek: a piros virágú Red Sarah Bernhardt, a rózsaszín virágú Sarah Bernhardt, a fehér virágú M.de Duches és a Karl Rosenfield fajtákat, az utóbbi állományát végül felszámolták.

Közzétette: Bazsarózsa kertészet – 2019. május 21., kedd

Közzétette: Bazsarózsa kertészet – 2020. május 31., vasárnap

Közzétette: Bazsarózsa kertészet – 2019. október 16., szerda

Kizárólag szabadföldön – fóliatakarás és kerítés nélkül – termesztenek, a területen öntözőrendszer sincs. Teljes egészében a természetre bízzák magukat. A termelő szerint ezt azért tehetik meg, mert a bazsarózsa nem kényes. A legnehezebb rész a szedés, ezt ugyanis az időjárás alakítja, sem a szedés ideje, sem a napi munka mennyisége nem tervezhető előre.

Közzétette: Bazsarózsa kertészet – 2019. május 29., szerda

A bemutatókertet bármikor, ingyenesen látogathatjuk!

Facebook-oldaluk: www.facebook.com/ilikepeony

Forrás: Kertészet és Szőlészet