Gyerekkorunk veteményei.

Levegőzés és mozgás a szabadban, élelem az asztalra: a kertészkedés egyszerre hobbi és hasznos tevékenység. Bár az utóbbi évtizedekben főként a díszkertek terjedtek el, a világjárvány felhívja a figyelmünket arra, hogy mennyire fontos lenne a kiskertben élelmiszert is termelni. Hiszen dédanyáink, nagyanyáink még önellátóak voltak, és nem estek kétségbe attól, ha a boltban elfogyott a borsó vagy a tojás.

Most vagy soha: megérkezett a tavasz, nekikezdhetünk a veteményes kialakításának.

Még akkor is, ha eddig nem gondoltunk rá, érdemes megpróbálkozni vele. Nagyot fordult a világ, otthon ülünk, rengeteg az időnk és láthatjuk, hogy milyen fontos, hogy egészséges, biztonságos élelmek kerüljenek a tányérunkra.

A kertészkedésről idősebb korban sem kell lemondani!

Sőt, kifejezetten ajánlott, hogy beiktassuk ezt a napi testmozgást az életünkbe. Az éltesebb korúak talán még gyerekként is közelebb voltak a háztájihoz, számukra nem újdonság a ’Nagyi, a Dédi kertje’, ahol volt minden, a málnától kezdve az uborkáig. Napjaink felgyorsult világában, a munka mellett azonban sokan már nem művelnek kertet, mások pedig a városokba költözve hagynak fel a tevékenységgel. Amennyiben már túl vagyunk a hatodik X-en, figyeljünk oda arra, hogy lehetőség szerint emelt ágyásokban dolgozzunk, a szerszámok nyele puha legyen, a kerti utak ne csússzanak, és mindig le tudjunk pihenni, ha elfáradunk.

Most itt az alkalom arra, hogy újra nekilássunk, akár a díszkert vagy a gyep egy részét kell beáldozni, akár a teraszt kell befogni a művelésbe. A jelentések szerint ezen a tavaszon egyre többen vesznek magokat, palántákat, hagymákat. Nem szokatlan a történelemben ez a fajta viselkedés. A válságok idején előtérbe kerül a saját termény előállítása – így történt ez a világháborúkat követően is, de a 2008-2009-es gazdasági válság idején is.

A kertészkedésnek ráadásul mentális aspektusa is van.

A kertben töltött idő tartalmat, keretet ad a mindennapjainknak, eltölt minket a hasznosság érzésével. Segít a stresszkezelésben, a relaxálásban, amire igen nagy szükségünk van ebben a nehéz időszakban. Nem beszélve arról, hogy a gyerekeknek is valóságos természetismeret óra: megfigyelhetik a kerti élőlényeket és a növények fejlődést is.

Érdemes hát helyet keresünk a kertben, a balkonon, vagy akár az ablakpárkányon a kezdetekhez.

Kezdők se riadjanak vissza: a fűszernövények többsége például egyszerűen nevelhető, és nem ördöngösség a szamóca vagy a koktélparadicsom termesztése sem. A zöldségeknek naponta 6-8 óra napfényre (de nem közvetlen napsütésre) van szükségük, érdemes némi árnyékot is biztosítani. Ajánlatos olyan növényekkel kezdeni, amelyek a szomszédoknál, a környékünkön teremnek, mert ezeknek biztosan megfelelnek a mi éghajlati körülményeink.

Itt az ideje annak, hogy ültessünk, palántázzunk, locsoljunk, termeljünk. A nap süt, időnk van, minden adott ahhoz, hogy gondoskodjunk a saját élelmünkről. A kiskertben leszüretelt paradicsom, alma, petrezselyem elérhetősége nem függ attól, hogy milyen szállítmány érkezett aznap a boltba.