Kényelmesebb vásárlás.

2021. január elsejétől minden online kasszát használó magyarországi vállalkozásnak lehetővé kell tennie az elektronikus fizetést. Jelenleg kb. 60 ezer olyan kereskedőt tartanak nyilván, aki nem fogadja el a bankkártyát, ugyanakkor online kasszát használ. Számukra ez a szabály változtatási kényszert jelent.

Tudjuk, hogy milyen bosszantó, ha az embernél nincs készpénz és azzal szembesül egy üzletbe lépve, hogy nem fogadnak el bankkártyát. A kereskedők többféle magyarázattal próbálják a vevőket készpénzes fizetésre bírni. Akad, aki azt állítja, hogy nem éri meg neki terminált alkalmazni, mások az internetkapcsolatra hivatkoznak.

Pedig a bankkártya kényelméről nem mindenki szeretne lemondani. Van, hogy nem tudunk pénzt felvenni, mert nem esik útba egy automata se, vagy éppen váratlanul kell valamit vennünk és nincs nálunk egy fillér sem. Nem beszélve arról, hogy a járvány időszakában is sokkal biztonságosabb és higiénikusabb kártyával rendezni a költségeket.

Januártól azonban azoknál a kereskedőknél, ahol online kassza van, akár egy 5 forintos tétel esetében is lehetővé kell tenni az elektronikus fizetési lehetőséget, melynek egyik formája a bankkártyás fizetés, és tilos azt hátrányosan megkülönböztetni a készpénzessel szemben. Vagyis, ha egy doboz gyufát veszünk, akkor is el kell fogadni a bankkártyát.

A kereskedőknek mérlegelniük kell, hogy számukra melyik lehetőség a jobb, terminál telepíttetni vagy alkalmazást használni. Figyelembe kell venni azt is, hogy nem biztos, hogy az olcsóbbnak tűnő megoldás hosszú távon is olcsóbb, ha a vevők elmaradnak amiatt, mert egy boltban nem tudnak kártyával fizetni.

A szakértők abban bíznak, hogy az intézkedés segít a feketegazdaság elleni harcban is, hiszen az elektronikus fizetés adatait nem lehet eltitkolni, nyoma marad akkor is, ha a kereskedő nem üti be a tételeket a pénztárgépbe.

Az új szabályoktól egyéb kedvező hatást is remélnek, mérsékelhetik például a gazdaságban forgó készpénz mára óriásira duzzadt mennyiségét. A készpénz kezelése, szállítása, őrzése, számolása évente akár 400 milliárd forintba is kerülhet, ezt pedig a fogyasztóknak kell kifizetniük.