Egy kávégép megmentése.

2020 novemberében egy anonim adományozónak hála a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe került Pécs egykori híres cukrászdájának, a Caflish (előtte Éva) cukrászdának herendi porcelán burkolatú kávégépe.

A jelenleg darabjaira szedett, láthatóan szennyezett, korábban már ragasztott kávégép részletes állapotfelméréséhez, szakvélemény elkészítéséhez és a tárgy helyreállításához külsős szakrestaurátor bevonása volt szükséges. A múzeum felvette a kapcsolatot azzal a tapasztalt szakrestaurátorral, aki már helyreállított hasonló kávégépet. Véleménye szerint – amelyet a JPM állományvédelmi szakembere is megerősített – a kávégép helyreállítása mindenképpen műtárgy funkcióban (és nem működő – működtethető formában) javasolt e közkincs hosszú távú megőrzése, bemutathatósága, állagvédelmének biztosítása érdekében.

Azóta elkészült a restaurálási terv, a munkához azonban jelentős segítséget jelentenének olyan archív fotók, amelyek az eredeti környezetében mutatják a gépet. Ezért a múzeum felhívást tett közzé, melyben ilyen képeket keresnek.

A Caflish Pécs város legpatinásabb cukrászdája, múltja több évszázadra vezethető vissza. Az épületben 1789-től működik folyamatosan cukrászda, 1800-tól kávéház is. Az épület 1869-től került a svájci eredetű Caflisch családhoz. Caflisch Kristóf cukrászmester 1869-től bérelte, 1879-ben pedig megvette a cukrászdát. Tőle halála után özvegye vette át a stafétát, és évtizedekig vezette az üzletet. A cukrászda ekkor vált országosan ismertté. Különösen a két világháború közti korszakban élte fénykorát, a pécsiek kedvelt találka- és szórakozóhelye lett, s ekkor vált cukrászüzemmé is. A cukrászda 1945 után az alapanyaghiány, majd a szocialista tulajdonviszonyok miatt válságba került, végül 1952-ben államosították. A szocialista korszakban Éva cukrászda néven ismert. Ekkor már nagyon kevés eredeti használati tárgy maradt meg, a berendezéseket lecserélték.

Ebben a korszakban került a cukrászdába a herendi porcelán burkolatú kávégép is, ami valódi műremek, de sohasem volt a Caflisch tulajdona, az Éva cukrászda relikviái közé tartozott. A cukrászda eredeti nevét (Caflisch) 1988 augusztusában kapta vissza.

A Régi Pécs Blog szerint összesen tíz darab készült a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória-mintával festett kávéfőző gép porcelánburkolatból. Bemutatása az 1958-as brüsszeli világkiállításon történt meg, azután több budapesti és vidéki vendéglátóhelyre került egy-egy ilyen exkluzív presszógép.

Fotó: MTI

Aki segítséget jelentő fotókkal rendelkezik, az alábbi címen tud jelentkezni:

Elérhetőség: Gál Éva osztályvezető, gal.eva.jpm@gmail.com, tel: 30 548 4817

További információ: www.jpm.hu