Lenyűgöző virágmező.

Áprilisban-májusban nyílik hazánk egyetlen őshonos, védett nárcisza, a csillagos nárcisz, a déli határ közelében található, Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartó Babócsa településén. Az 1800 lelket számláló falu leginkább az Európa-hírű csillagos nárciszról ismert.

A gyönyörű nárciszfajunk tömeges virágzása a babócsai Basakertben látható.

A tanösvény a Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Területen található, mely 1977 óta védett, kultúrtörténeti és növénytani értékei miatt. A Babócsai Basakert TT egyedülálló értéke a nárciszmezővel borított, műemléki védelem alatt is álló történelmi romkert. A Basakert az egykori árpádkori település, később a középkori mezőváros, végül a török település 1980-as években feltárt, majd visszatemetett maradványait rejti. Itt volt Somogy megye legnagyobb alapterületű földvára. Az egykori épületek közül csak a gótikus Szent Egyed plébániatemplom kb. 1,5 m magasságú falazata látható.

A nárciszmező különlegessége a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris), mely a török idők óta virágzik a területen. Az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, így a részaránya kb. 15%-ra csökkent. Az évi 5-6 ezer látogató döntő többsége a virágzás idején (április vége – május eleje) keresi fel a Basakertet, s különösen a Nárcisznapokon nő a terület látogatottsága.

Forrás: ddnp.hu

A kezdőkép illusztráció.Címke: kirándulás