A víz az úr.

A Holland Island (Holland-sziget) az USA keleti partjainál található, a Chesapeake öbölben, Maryland államban.

Valamikor a sziget 8 km hosszúra és 2,5 km szélesre nyúlt, halászó farmerek lakták. Az évtizedek alatt a földdarab természetes süllyedése és az emelkedő vízszint teljesen eltüntette a szigetet. Az utolsó ház egészen 2010-ig tartotta magát, amikor aztán összeomlott.

Holland Island eredetileg az 1600-as években népesült be, a nevét első tulajdonosáról, Daniel Hollandról kapta.

1850-re az első halászó-gazdálkodó közösség is kialakult a szigeten. 1910-re már 360 lakossal rendelkezett, az öbölben ez volt az egyik legnagyobb lakott sziget. Fénykorában 70 ház, számos üzlet, posta, egy kis iskola, templom sorakozott rajta. Saját baseball csapata és orvosa volt! A szigetlakók elsősorban osztrigagyűjtéssel és rákhalászattal tartották fenn magukat.

1920-ra a szél és az árapály miatti erózió kikezdte a földdarabot, mivel az alapja elsősorban agyagból és iszapból állt, nem pedig kőből.

A lakosok köveket hozattak, hogy falat emeljenek a part mentén, sőt még néhány öreg hajót is elsüllyesztettek, hogy mérsékeljék az eróziót, de nem jártak sikerrel. A lakók többsége arra kényszeredett, hogy elhagyja otthonát, néhányan szétszedték a házakat és a szárazföldre költöztették, amit tudtak. 1918 augusztusában egy trópusi vihar kis híján romba döntötte a templomot, és az utolsó család is menni kényszerült. Egyre több ház dőlt össze, de egy lak még kitartóan álldogált.

1995-ben elhagyatottan, lepusztulva találta a szigetet Stephen White, metodista miniszter és révész, aki a szigeten nőtt fel.

Megvette az egyetlen házikót és megpróbálta megőrizni azt. Rengeteg pénzt költött rá, gátat épített homokzsákokból, faanyagból, régi bárkából.

Stephen White erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak. 2010 októberének közepén a ház végül megadta magát az elemeknek és összeomlott. A víz pedig darabról-darabra elhordta az épületet, egy év múlva már nyoma sem volt itt az életnek.

Képek: Sometimes-Interesting,  baldeaglebluff/flickr, SaveHollandIsland, Imgur Gallery