Puritán elegancia.

Idén már 7. alkalommal tartják Ócsán az ’Egy nap népviseletben-Népviselet Napja’ kezdeményezést. A járványügyi helyzethez alkalmazkodva most egy egészen rendhagyó, sétával egybekötött programon vehetünk részt.

Április 24-én, szombaton A „kifordított tájház” esemény alkalmával a tájházegyütteshez tartozó 4 porta nagykapuja elé kihelyezésre kerülő vitrinek az utcán sétálók számára teszik lehetővé, hogy a viseletekhez köthető tárgyegyütteseket. Bemutatásra kerülnek hímzett zsebkendők, cérna-, és felsőkendők, hímzés motívumok és a varráshoz, hímzéshez kapcsolódó egyéb apró tárgyak.

Az Ócsai Tájház munkájának egyik kiemelt fontos feladata a helyi viseletek megőrzése, néprajzi jelentőségének kutatása és a helyi szokások éltetése. A viseleti gyűjtemény megismerése a korlátozások miatt a hagyományos formában nem lehetséges, de a faluban sétálva, a szabad levegőn mégis megvalósítható.

A 19-20. század fordulóján élt ócsai, polgárosodó parasztság viseletét bemutató Népviseleti Babagyűjtemény 2008 óta nagy népszerűségnek örvend az Ócsai Tájház egyik kiállításaként. Magyra Ilona és Magyar Mária által gyűjtött helyi viseletek jelentősége a népviselet puritánságát hangsúlyozza. Ilike és Marika nénik évtizedek óta őrizték és gondozták a gyűjteményt, amely a tájházegyüttesben kapott helyet. Megkapó hangulatú, saját kézzel készített babáik bájos modelljeivé váltak a korszakot bemutató viseleti kiállításnak. A viseletekkel kapcsolatos megőrzési és bemutatási munkában még mai is aktívak és új ötleteikkel is hozzájárulnak a kisvárosi közösség kulturális értékőrzéséhez.

Ócsa egyébként is népszerű kirándulóhely hétvégenként. A település magja, a mai Öregfalu, az Árpád-kor óta folyamatosan lakott terület. Ennek középpontja a mai Református Műemlék Templom, a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke. Szomszédságában, a 7 portából álló tájházegyüttessel, a kis utcákról jól belátható udvarokkal és nádfedeles épületek művészettörténeti és honismereti sétára invitálja az érdeklődőket. A tájházat körbeölelő Ócsai Tájvédelmi Körzetben több tanösvényen indulhatunk el a természetbe. A környező turjánvidék unikális természetvédelmi jelentőséggel bír.

Érdemes felkerekedni, és egy napot az ismeretszerző, kellemes sétára szánni!

További információ:

IDŐPONT: 2021.04.24., szombat, 10.00-14.00.
HELYSZÍN: Ócsai Tájházat (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.) környező utcák.
Vitrines kiállítások pontos helye: Lőrinc u. 1., Lőrinc 5., Dr. Békési u. 4., Dr. Békési u. 6. nagykapui.
A tájház honlapja: Ócsai Tájház (blog.hu)

Kiemelt kép: ocsaitajhaz.blog.hu/Peer Réka