Mesevilág.

Téli mesevilág elevenedik meg minden évben Kínában: Harbinban immár 36. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Jég- és Hószobor Fesztivált. Egészen elképesztő műveket láthatunk: házakat, épületeket, városokat, gépeket, mesefigurákat, sárkányokat, különféle alakokat faragnak ki a szorgos kezek.

A szobrok különböző színű fényekkel vannak megvilágítva, a látvány valóban egyedülálló.

Fotó: Mitalivshanbhag1810338
Fotó: Reuters
Fotó: Rincewind42

A fesztivált minden évben megrendezik, ez a világon a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény. 1999-ben hozták először tető alá Harbinban, Hejlungcsiang tartomány fővárosában, akkor még a résztvevők csak Kínából érkeztek. Ahogy egyre nőtt és fejlődött, úgy merült fel az igény, hogy a világ minden részéről érkezők megmutathassák itt az alkotásaikat.

A rendezvény 2020-ban január 5-én nyitotta meg kapuit. Évente 15 millióan keresik fel a helyszínt, de idén ez vélhetően másként lesz, sajnos a koronavírus terjedése rányomja bélyegét minden Kínában megrendezésre kerülő eseményre.

Az alkotók egyébként szabad kezet kapnak, egy nagyobb témán belül élhetik ki kreativitásukat, ebben az évben például a „boldogan, együtt” tematikában alkothatnak.

Fotó: channel4news

Fotó: Steve Langguth
Fotó: reforma
Fotó: channel4news
Fotó: Tracy Hunter
Fotó: Rincewind42

A faragványokhoz összesen kb. 220 000 m3 jeget használnak fel. A szobrok egy 600 000 m2-es területet foglalnak el, a legmagasabbak akár 45 méter magasra is emelkedhetnek.