Sárga szőnyeg.

Ha Budapest felől érkezünk, már messziről meglátjuk a mészkőbánya ejtette tájsebet – könnyen felismerhető erről a Naszály. A Dunakanyarban található Duna-balparti rögök legmagasabbika 652 méterrel nő a tengerszint fölé.

A dachsteini mészkőből felépülő Naszály a Cserhát legnyugatibb és egyben legmagasabb tagja: fő csúcsa 652 méter magas, de a kisebb csúcsai (Szarvas-hegy 562 m, Látó-hegy 534 m, Kopasz-tető 527 m) is magasabbak a Dunakanyar ismert kilátópontjainál.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@gabiizakkar által megosztott bejegyzés

A hegy növényzetének átmeneti jellege és ebből adódó fajgazdagsága mindig is érdekelte a botanikusokat, többek közt Kitaibel Pál is tanulmányozta a flórát. Nem véletlenül, hisz a Naszály növényzete igen gazdag és változatos: számos ritka, bennszülött, védett vagy fokozottan védett faj él itt. Olyan különlegességeket találunk itt, mint az erdei holdviola, a pirosló hunyor, a bükkös sás, a budai nyúlfarkfű, a tarka kosbor vagy a magyar gurgolya.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emi & Chili (@banyaiemi) által megosztott bejegyzés

Áprilisban elképesztő nárciszmező borítja sárgába a hegyoldalt. A közösségi médiában is sorra kerülnek fel a fotók a nem mindennapi „illatos szőnyegről”.

A nárciszmezőt úgy közelíthetjük meg, hogy 2-es útról a sejcei elágazásnál letérünk le, majd a cementgyár szállítószalagjáig megyünk. A szállítószalaggal párhuzamosan futó földút mellett található a gyönyörű virágpompa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@gabiizakkar által megosztott bejegyzés

A kiemelt kép illusztráció.