Az arany szimbolikája.

Japánban, Kiotó városában találjuk az Aranypavilont (Kinkaku-ji 金閣寺), hivatalos nevén Rokuon-jit. Egy templom, ami aranyból készült, nem egyedülálló épület Ázsiában – errefelé igen népszerűek az aranyborítású szentélyek. Az arany mindig is a történelem egyik legértékesebb anyaga volt, itt pedig az anyagi érték a spiritualitással találkozik.

Az egyik legrégebbi arany templom eredetileg Yoshimutsu sógun lakhelye volt nyugalomba vonulása után. Az ő halálát követően a házat Zen templommá alakították át, akaratának megfelelően. A szentély inspirált egy másik ezüst templomot, amely a város másik felén épült, a sógun unokájának keze által.

A 3 emeletes templom felső két szintjét aranylevelek borítják.

1950-ben a pavilon leégett gyújtogatás miatt. 1955-ben újjáépítették, a jelenlegi szerkezet ebben az évben készült el. A 12,5 méter magas épület 3 szintje az eredeti másolatára épült, de egyes vélemények szerint az eredetiben nem volt az aranyborítás ennyire kiterjedt. 1984-ben felfedezték, hogy az aranyleveles díszítés kopott, ezért vastagabb borítást kapott és noha ez is vékonyabb lett az idő múlásával, most kb. ugyanolyan vastag, mint amilyen az eredeti dekoráció lehetett.

A felhasznált arany fontos jelentést is hordoz, alapvetően az volt a célja, hogy mérsékelje és megtisztítsa a szennyeződésektől, negatív gondolatoktól, halállal kapcsolatos érzésektől a környezetet. A szimbolikán túl az építők a vizualitásra is erősen támaszkodtak A templom előtt egy tó található, a fény visszaverődése és a vízfelületben tükröződés miatt olyan hatást kelt az épület, mintha kiragyogna, kiemelkedne a környezetéből.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Miho (@lotus.m.lotus) által megosztott bejegyzés

A pavilon 3 építészeti stílust ötvöz: ezek az sinden, a szamuráj és a zen. A pavilont lenyűgöző kert, japán sétakert veszi körbe, a területet úgy építették, hogy az ég és föld harmóniáját szemléltesse.