Szövetalakok.

Lisa Lichtenfels művész arról híres, hogy elszántan feszegeti a szövetekkel történő alkotás határait. A puha anyagokkal dolgozó alkotó valósággal varázsol a textilekkel, elképesztő szobrokat készít belőlük. Az alakok vázát drótból formázza, az izmokat vattából készíti, a tökéletes bőrszínt pedig nylon használatával éri el. A fotókra nézve sokan azt hiszik, hogy hús-vér embereket látnak rajtuk.

Lisa Lichtenfels Pennsylvania államban született, a Művészeti Főiskola után a Disney stúdiónak dolgozott, mint animátortanonc. Eközben kezdett kísérletezni a mozdulatlan figurákkal, a pozíciókba tehető alakokkal és a nylonnal. Az egyszerű, rajzfilmszerű figurák készítése inspirálta a textilalakok kidolgozására. Számos díjat zsebelt már be egyedi szövetszobraiért.

A munka során olyan anyagokat keres, amelyek sűrűségükben, szövetükben, karakterükben hasonlítanak ahhoz az emberi testrészhez, amit megformázni készül. A csontvázat először anatómiai részletességgel lerajzolja, mielőtt szobrászati alumínium drótból kialakítja. A huzalt fonállal tekeri körbe, majd a megfelelő vastagságúra formálja összenyomott fehér filcrétegek felvarrásával, ami a csont utánzásában hasznos.

Ahol az izmoknak flexibilisnek kell lenniük, ott elasztikus anyagot használ, de a többi területre szabóvattát, azaz egy nemszövött, fehér anyagot, amely a csontokra varrva nagyjából olyan érzetű, mint az izomszövet. A rostanyagos kitöltések úgy viselkednek, mint a zsírszövet, a vatta és a külső nylon réteg közé téve remek ’bőrt’ kaphatunk. A szemhéj, a szemöldök, az arcvonások, az orr, az ajkak, a fülek rézhuzallal megtámogathatók, nylonfedéssel, gondos varrással tökéletesíthetők.