Éljünk tovább!

Jó hír azoknak, akik aktívak, de nem tudnak hosszú órákat kiszakítani a mozgásra: japán kutatók felfedezték, hogy már heti 30-60 perc izommunka, így például a jóga, a cipekedés, vagy a kertészkedés is 10-20 %-kal csökkentheti a halálozás kockázatát. Ha mindezt még aerob jellegű mozgással, például futással, bicajozással, vagy úszással is kombináljuk, akkor akár 40% is lehet a csökkenés mértéke.

A több mint félmillió résztvevővel végzett analízis során arra jutottak, hogy már minimális izomerősítés is hatalmas előnnyel járhat.

Az elemzéshez 16 tanulmányt néztek át és összegeztek. Ezekben több mint félmillió egészséges felnőttet követtek, legalább két éven keresztül. Az alanyok életkora 18-97 év között volt, a megfigyelési időszak pedig 2-25 évig tartott. A bármilyen okból kifolyólag bekövetkezett halálozást elkülönítették a szívbetegségek vagy daganat miatt bekövetkezett haláltól, utóbbiak aránya kb. 10-20 % volt.

Fontos tudni, hogy az izomerősítő aktivitás nem feltétlenül komoly súlyemelést jelent, de például ha sokáig cipelünk egy gyereket a karjainkban, egy kerekesszéket tolunk, megpakolt szatyrokkal indulunk haza a boltból, kertészkedünk, tornagyakorlatokat végzünk, fekvőtámaszt, guggolást, felülést csinálunk vagy szalaggal dolgozunk, az is hatékony erősítés.

Az eredményekből kapott L alakú görbe arra utal, hogy a kemény edzés kiterjesztése egy órán túli időtartamra egyre kevésbé volt hatékony a betegségekkel szembeni harc és a halálozási ráta tekintetében. A mérsékelt és intenzív fizikai aktivitás ajánlott mennyisége eddig heti 150 perc volt, ez a minimum, hogy fenntartsuk az egészséges vázrendszeri és izomfunkciót. Most kiderült, hogy már 30 perc is számít, de megnövelt izommunkának viszont más előnyei voltak, amelyek nem a szívbetegségekkel vagy daganatokkal függtek össze.

Az izommunka a BDNF, egy agyi eredetű növekedési fehérje szintjét növeli, ami a megfelelő hormonműködésért és memóriáért felel, a stresszhormonokat tisztázza, miközben felszabadítja az endorfint, az Alzheimer-, a Parkinson-kór és más neurodegeneratív betegségek kialakulása ellen küzd és segít izomtömeget építeni, előrejelzője betegségeknek és súlyos sérüléseknek.

A kutatások korlátját jelentette, hogy csak angol nyelvű országok adatai álltak rendelkezésre, ezért még szélesebb körű vizsgálat anyag szükséges további eredmények levonásához. Az eredményeket a British Journal of Sports Medicine folyóiratban publikálták.