A világítás forradalma.

Az emberiség a történelme során az idő legnagyobb részét sötétségben töltötte, legalábbis este, miután besötétedett. Jó ideig nem volt mivel világítani – vagy ha igen, akkor csak a házakban. Ma már nehezen képzeljük el, hogy milyen lehetett vaksötét utcákon, tereken hazamenni éjjelente. Rettenetes volt a közbiztonság, könnyen bele lehetett gyalogolni egy gödörbe, csatornába.

A dolgok a 18. század végén változtak meg jelentősen, amikor kezdtek elterjedni a gázlámpák nem csak az otthonokban, de a közterületeken is. Óriási lehetőségek nyíltak, még úgy is, hogy a füst kormos, fekete nyomot hagyott a plafonon és megszínezte a tárgyakat. Már az éjszakába nyúlóan fenn lehetett maradni, akár olvasni, akár szórakozni támadt kedvük az embereknek.

London egyike volt az első városoknak, ahol az utcai gázlámpákat felállították.

Az első gázlámpákat a St. James’s Streetet a Trafalgar térrel összekötő útra, a Pall Mallra helyezték ki 1807-ben, III. György király születésnapja alkalmából. Az azt követő évtizedekben több ezerre nőtt a gázlámpák száma nem csak Londonban, de Párizsban és Berlinben is.

Ma már a nagyvárosokban elektromos árammal működő lámpákat találunk, de meglepő módon még mindig akadnak helyek, ahol gázlámpák világítanak.

Berlinben például kb. 30 ezer gázlámpa található, ez nagyjából a világ gázlámpáinak felét jelenti. A német kormány tervbe vette a lecserélésüket, mivel a fenntartásuk túl költséges, és a környezetre is károsak. A városlakók viszont szeretnék megmenteni a világítótesteket, mondván, hogy cseréjük nem indokolt, ugyanakkor társadalmi értéket, kulturális jelentőséget képviselnek.

Fotó: Sebastian Rittau/Flickr

London belvárosában is szolgál még kb. 1500 gázlámpa a közparkokban, a Buckingham palota körül, a Trafalgar téren, valamint a Covent Garden területén. Öt lámpagyújtogató feladata, hogy ezek a megfelelő időben égjenek. Ők már nem a hagyományos hosszú rudakkal dolgoznak, a rendszer automatikus, csupán ellenőrzik, hogy minden rendben megy-e.

Fotó: Spencer Means/Flickr

Prága már korábban lecserélte az összes gázlámpáját elektromosra. 1985-ben aludt ki az utolsó, de 2002-ben újra felbukkantak a cseh fővárosban: néhányat helyreállítottak az eredeti lámpák és oszlopok másolata alapján. Jelenleg mintegy 650 ilyen matuzsálem világít az utcákon.

A lengyelországi Wrocław városában pedig a hagyományos módon, hosszú rúd segítségével gyújtják meg ezeket a muzeális darabokat.