Büszkeség.

Mindnyájan szeretnénk a szüleinket büszkévé tenni. Az ő jelenlétükben újra gyerekek vagyunk, akik boldogok, ha megdicsérik őket. 64 évesen már kevesen mondhatjuk el azt, hogy a szüleink még itt vannak velünk, de Drew Weissman, a friss Nobel-díjas még az édesanyjával és édesapjával is tud beszélni.

Drew Weissman Karikó Katalinnal együtt kapta meg az orvosi Nobel-díjat a COVID-19 vakcina alapját adó mRNS technológia kifejlesztéséért.

Egy szívmelengető felvételen osztotta meg a hírt szüleivel. Weissman felesége, Mary Ellen társaságában tárcsázza a családját: ‘Helló, itt a fiatok!’ – szól bele a készülékbe, amikor felveszik. ‘Ne viccelj’ – válaszolja kedvesen az anyja, aki még nem sejti, hogy mi következik. Miután a férfi megbizonyosodik róla, hogy az édesapja is vonalban van, elmondja, hogy van egy remek híre. ‘Megnyertem a Nobel-díjat’ – árulja el. A szülei boldogan kiáltanak és izgatottan sikítanak. ‘Ó Istenem, nem is tudom, hogy mit mondjak. Mindjárt elájulok’ – tér magához elsőként az anya.

Weissman és Karikó már 2005-ben is az mRNS-ről publikáltak, de évtizedekig nem sok figyelmet kaptak a kutatásaik. Anyja erre utal: ‘Azt mondtad, hogy sosem fog összejönni és megcsináltad. És milyen fiatalon!’ Az apa rövid, de tündéri megjegyzéssel válaszol: ‘A szívünk terméke vagy, Drew.’ Az édesanya pedig még azt is hozzáteszi: ‘Gratulálunk, megérdemelted.’

Weissman láthatóan nagyon boldog, hogy megoszthatja a szüleivel a hírt.

Nem csoda, óriási büszkeség ez számára. Bizonyára mindannyian szeretnénk, ha idősödve hasonlóan jó hírt mondhatnánk nekik és nagy öröm lehet az is, ha valaki a hatvanas évei közepén még mindkét szülőjét fel tudja hívni. Weissman olyan szerencsés, hogy már 2020 novemberében is őket tárcázhatta, amikor a Pfizer-BioNTech vakcina hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen. A tudós apai ágon egyébként zsidó, anyai ágon olasz származású.