Azok a szemek mesélnek.

Egy új könyv (Allowed to Grow Old: Portraits of Elderly Animals from Farm Sanctuaries, azaz Engedték őket felnőni: Idős állatok portréi egy menhelyről) szokatlan témát választott magának: olyan állatokról készült portrékat mutat be, akik megmenekültek farmokról, vágóhidakról és egyszerűen hagyták őket megöregedni.

Végre valaki nem csak az egyébként bűbájos medvebocsokat, kiscicákat, kutyakölyköket kapta lencsevégre, hanem megmutatja az idős állatokat, a szemükben tükröződő életet, bölcsességet.

Ráadásul nem akármilyen alanyokat tesz elénk, ezek az állatok ugyanis abban is különlegesek, hogy megmenekültek már egyszer a haláltól. A legtöbb tenyésztett állat pár hónapot él, mielőtt a vágóhídra kerül.

A fotós Isa Leshko több mint egy évtizedet dolgozott a portrékon. Leshko egyébként személyes indíttatásból kezdett az öregedéssel foglalkozni, édesapja rákos betegsége, anyja előrehaladott Alzheimer kórja terelte az idősödéssel kapcsolatos érzelmek dokumentálása felé.

A képeken szinte látjuk az állatok személyiségét, mindegyik egy önálló egyéniség, élő, szép állat, nem pedig része a tömegnek, arctalan masszának.

Ott van Sierra, a pulyka, vagy Abe, a kecske. Ezek az állatok olyan szerencsések, mintha megnyerték volna a lottó ötöst, évente ugyanis kb. világszerte 50 billió állat végzi a vágóhídon.

Leshko bemutatja, hogy a vágóhídról megmenekült, a menhelyen élő állatok többféle úton-módon kerülhettek oda.

Néhányat egyszerűen az utak mentén kóborolva találtak – megszöktek a teherautókról, amivel a kivégzőhelyre szállították őket. Sokan természeti katasztrófák idején lépnek le, vagy a farmerek egyszerűen nem tudják őket tovább etetni. Néha pedig házi kedvencként kezdték, de valamiért a gazdájuk megvált tőlük. A legtöbb állat rossz állapotban, betegen érkezik a menhelyre, és akad, aki az állatorvosi gondoskodás ellenére nem éli túl az első napokat.

A szerző hangsúlyozta, hogy minden élőlénynek joga van az élethez, és ő személy szerint nagyon boldog, hogy ezeket az állatokat hagyták felnőni.

A könyv felnyitja a szemünket és elgondolkodtat: vajon mi lett volna, ha a szupermarkertben árult csirke is kapott volna egy esélyt a hosszú életre? Az idős állatok szépségének és méltóságának bemutatása lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk az élet végességéről, és arról, hogy néha milyen kis dolgokon múlik egy élőlény története.

Képek: Isa Leshko / Allowed To Grow Old