Akkor és most.

Közel fél évszázaddal azután, hogy a legendás Beatles bejelentette a feloszlását, új dallal debütált a banda. A visszatérés persze csak egyszeri, mégis varázslatos a „Now and Then” (Akkor és most) szép keretet ad a XX. század legnagyobb hatású zenekarának. A korábban sosem hallott felvétel már a streaming szolgáltatóknál is elérhető.

A „Now and Then” eredetileg Lennon szerzeménye, valamikor a 70-es évek végén írta a dalt. Akkoriban New Yorkban élt visszavonultan a Dakota házban. A Now and Then-t is ott rögzítette, de csak jóval később, 1994-ben került elő a felvétel. A felesége, Yoko Ono találta meg a régi kazettát, a címkéjére maga Lennon írta rá a címet.

Az életben lévő Beatles tagokat – Paul McCartney-t, Ringo Starr-t és akkor még George Harrison-t – mélyen megérintette a dal, de a felvétel annyira gyenge minőségű volt, hogy még arra az antológiára sem tudták feltenni, ami a 90-es évek végén jelent meg. Mivel Lennon a saját nappalijában rögzítette a demót, még a TV-t is lehet a háttérben hallani.

Szerencsére McCartney és Giles Martin, producer (a Beatles producerének, George Martinnak a fia) sosem mondtak le a dalról és most új lehetőségekhez jutottak a mesterséges intelligencia révén. A rendező Peter Jackson segítségével megtisztították a felvételt az AI használatával, elkülönítették és tovább csiszolták Lennon énekhangját. Kristálytisztán hallatszott, hogy a férfi énekel. Paul McCartney azt nyilatkozta, hogy nagyon érzelmes pillanat volt. Harrison részét poszthumusz tették hozzá, McCartney és Ringo Starr pedig új elemeket készítettek, köztük egy vonósokra hangszerelt részt.

Mindenkinek nagyon fontos volt, hogy autentikus legyen minden, ami a dalhoz kerül. Paul leszögezte, hogy George ritmusát kell követni. Mintha tényleg együtt lett volna a legendás zenekar a stúdióban.

Gyönyörű szám született. A dalszövegben Lennon utal arra a kapcsolatra is, ami közte és Paul között volt az utolsó időszakban. Tényleg szívből szól, hallgassunk bele!