A csalitól a csónakig.

A falu központjában, az egykori Varsa étterem épületében várja Vendégeit Sarud új büszkesége, a Tisza-tavi Horgászmúzeum, Magyarország első horgászmúzeuma.

A horgászmúzeum első formájában 2006-ban nyitotta meg kapuit, akkor még a Balatonnál.

A gyűjtemény kezdő darabjai Gönci Gyuri bácsi legendás Balatonalmádiban élő horgásztól és horgászboltostól származnak. Ő volt az, aki először kezdte gyűjteni a régi horgászeszközöket, majd bemutatta az érdeklődőknek. A Vízimúzeumot azonban bezárták, az összegyűjtött relikviák egy része Hatvanba került, a másik részét viszont a sarudi Élményfalu vezetője karolta fel.

Ezen az alapon indulva gyarapodott a kollekció: nem csak börzéken, vásárokon, de horgászok adományából, hagyatékokból is. Itt 2016- ban nyitotta meg kapuit egy teljesen újjáépített parasztházban a Tisza-tavi Horgászmúzeum, amit gazdasági okok miatt 2 évvel később be kellett zárni. Most viszont a hányatott sorsú gyűjtemény remélhetőleg végleges otthonra talált. A köré szerveződő Varsa Élményporta igazi közösségi központtá válik hamarosan, többek között játszóház és parasztudvar is helyet kap itt.

A Horgászmúzeumban a horgászbotokon, orsókon és kapcsolódó eszközökön kívül, halas használati tárgyakat láthatunk, valamint itt kapott helyet Gál János helyi kikötő tulajdonos motorcsónak gyűjteménye is. Az új múzeumban a gyerekeket is várja egy mini orsóbontó, egy halászháló kötő sarok. A múzeumban kerül bemutatásra az egyik legnépszerűbb hazai csaligyártónak, Cservenák Péternek emléket állító CHERVY gyűjtemény is.

Elérhetőség:

Tisza-tavi Horgászmúzeum
3386 Sarud, Kossuth út 84.
elmenyfalu.hu

A kiemelt kép illusztráció.