Végre azt tanulhatod, amit szeretnél!

Másodszorra már a szerelem érzése sem ugyanaz, és ugyanez vonatkozik az iskolára is. Teljesen más élmény 50, 60, 70 évesen újra beülni az iskolapadba!

Ebben a korban már nincs karrier-elvárás, nyomás, kényszerű diákhitel, versengés, verejtékes diplomaszerzés. A legtöbb idősebb tanuló már nem vizsgázik, nem ír dolgozatot, nem gyűjtöget krediteket. Marad a tanulás puszta öröme, még akkor is, ha az érett kori tanulás nem való mindenkinek.

Aki ebben az életkorban belevág, talán már nyugdíjas, a gyerekei felnőttek, felszabadult egy csomó ideje. Akad, akinek komoly célja van vele, például kiegészítésként nyelvet szeretne tanítani, ehhez azonban fel kell elevenítenie az idegennyelv ismereteit. Más önkénteskedne, világot látna, ehhez van szüksége extra ismeretekre. És persze sokan csak hobbiból, érdeklődésből tanulnak.

Azoknak a nőknek és férfiaknak, akik jó néhány évtizeddel a hátuk mögött is jó egészségnek örvendenek, a tanulás megfelelő lehetőség arra, hogy frissen tartsák a szellemüket, új ismereteket szerezzenek, sőt akár új munkába fogjanak, új területeken próbálják ki magukat.

Az iskolában lehetőség nyílik átismételni a már tudott dolgokat, rendszerbe foglalni őket és bizonyos területeken elmélyíteni a tudást. A tanulás szabadságot ad. Ebben a korban már nem muszájból tanul az ember – csupa szükséges és hasznos dolgot – hanem mert örömét leli benne. Jöhetnek azok a tudományágak, ami mindig is érdekeltek, csak nem kapcsolódtak a munkádhoz!

Bárki nekifoghat tanulni – a senior egyetemeken, online kurzusokon, helyi tanfolyamokon nincs szükség előképzettségre, diplomára. Akár frissnyugdíjas, akár nagymama, nagypapa, nem számít!

Még habozol? Mondunk gyorsan 11 okot, hogy miért jó újra tanulni!

Tengernyi lehetőség vár. Kínait tanulnál? Főzőkurzus érdekel, vagy a művészettörténet? Elmélyednél az irodalomban, vagy végre megértenéd a matematikát? Beiratkoznál egy online fotókurzusra? Nehéz választani! Ráadásul bárhogy tanulhatsz: otthon, számítógépről, a helyi könyvtárban, a közeli főiskolán, egy távoli egyetemen távoktatásában.

A tanulás javítja az életminőségünket. A személyes fejlődést nem lehet objektíven mérni, de az biztos, hogy a tanulás új perspektívákat, nézőpontokat ad, új területekbe vezet be.

Tanulni mókás. Persze nem mindig egyszerű, kemény munka is egyben! Azonban visszaülni az iskolapadba nagy kaland: új ismeretségek szövődnek, új távlatok nyílnak.

A tanulásnak nem kell sokba kerülnie. A senior egyetemek többsége ingyenes, és számtalan tanfolyam létezik mindenféle költség nélkül, vagy nagyon jutányos áron.

Akár egy másik munkalehetőséghez is juthatunk a tanulás árán. Nem elképzelhetetlen, hogy egy így szerzett papírral, bizonyítvánnyal új munkák után nézhetünk, például részidőben akár gyerekkel vagy idősekkel foglalkozhatunk.

Rugalmas. Magunk oszthatjuk be az órarendünket, ahogy az időnk engedi. Az online kurzusokat szinte bármikor, bárhonnan elvégezhetjük.

Ez nem egy kötött munka. Annyi időt, energiát szentelünk a tanulásra, amennyit szeretnék. Senki sem fogja a fejünkre olvasni, ha éppen kihagyunk egy órát vagy egy szemesztert.

Érdekes, izgalmas emberekkel találkozhatunk. Lehetőségünk nyílik ismerkedni, csoporttársainkkal, iskolatársainkkal. Egy új közösségbe kerülünk, ami akkor is pluszt jelent, ha a kapcsolatok csak a tanulásra korlátozódnak.

Belevághatunk egyedül, de másokkal együtt is. Ha nem megy egyedül, akkor is hamar társakra találhatunk az iskolában, kurzuson. Vannak házaspárok, akik együtt tanulnak, mások pedig épp azt élvezik, hogy lesz egy kis saját idejük, önálló elfoglaltságuk.

Tanulónak lenni menő. Az, hogy valaki tanuló, egy csomó mindent elárul róla: nyitott, érdeklődő, aktív, érdekes személyiség.

Az orvosok szerint is jó dolog. Jót tesz az agynak, ami pedig jó a testnek is, ez egyértelmű. A tanulás komoly egészségügyi előnyökkel járhat!