Elérhető, örömet adó.

Sok idősebb ember szeretne kertészkedni: ez a tevékenység remek módja annak, hogy egészségesek és rugalmasak maradjanak. Egy komolyabb betegség, vagy műtét után általában nem megoldható a kerti munka. Azonban ha odafigyeléssel, megfelelő kialakítással elérhetővé tesszük a kertet az idősek, betegek számára is, akkor felgyorsítható a gyógyulási folyamat, a szabad levegőn végzett munka segít a felépülésben.

Annak érdekében, hogy a lábadozás vagy egy komoly egészségügyi gond idején is örömteli legyen a kertészkedés, a legfontosabb, hogy maga kert biztonságos legyen. A kültéri helyek egy kis gondossággal és munkával bármilyen kertté átalakíthatóak. Egy kis birtokon pedig nem csak munkálkodhatunk, de akár saját termést is szüretelhetünk.

Miként legyen a kert kényelmesebb a szeniorok, betegek számára?

  • Fontos, hogy a nagyobb területeken utacskák, járdák legyenek, amelyek akár kerekesszékkel is járhatóak. A burkolat legyen biztonságos, nem csúszós.
  • Kapaszkodók, fogantyúk kerüljenek elhelyezésre, amik segítenek az egyensúly megtartásában, ha szükséges.
  • Ne feledkezzünk meg az ülőhelyekről! Nem csak pihenéshez biztosítanak helyet, de leülhetünk azért is, hogy élvezzük a természetet, a kertet, az élőlényeket körülöttünk.
  • A nagy tartók, konténerek és magaságyások segítenek abban, hogy ne a talajszinten, de kényelmes magasságban foglalkozzunk a növényekkel.
  • Tegyünk ki madár és lepkeetetőket, rovarhoteleket, amelyek vonzzák a szárnyasokat és a pillangókat, méheket.
  • Szépek, felüdítő a látványuk, élettel töltik meg a kertet. Jó érzés gondoskodni bármilyen élőlényről, segíti a mentális gyógyulást.
  • Akik jobban szeretnek leülni a növényekkel való foglalkozás közben, azoknak olyan ágyások ajánlottak, amelyeket ülőhelyekkel láttak el.

A szabad levegőn történő kertészkedés, vagy csak pihenés köztudottan segít az idegesség csökkentésében, a depresszió és demencia tüneteinek enyhítésében.  Még akkor is, ha csak egy kis kertünk van, akár a balkonon, segít a szenioroknak abban, hogy aktívak maradjanak, és hasznosan töltsék az idejüket. Sőt, a kitartó munkának még eredménye is lesz!