A megelőzésen legyen a hangsúly.

Mellrák: a daganatos betegségnek csak Magyarországon évente 2000 áldozata van. A hangsúly a megelőzésen van, rendszeres önvizsgálással a betegség már korai stádiumban, időben felfedezhető. Az ajánlások szerint legalább havonta egyszer szükséges a melleket áttapintani, megvizsgálni.

Hiába vizsgáljuk át magunkat azonban, ha nem tudjuk, mi számít kórosnak, mikor kell orvoshoz fordulnunk. Éppen ezért nagyon ötletes a Know Your Lemons illusztrációja, amely rendkívül szemléletesen, citromokon mutatja be a figyelmeztető tüneteket.

Az ábrát készítő angol Corrine Ellsworth Beaumont remek elgondolása volt, hogy a sárga gyümölcs segítségével jelezzék az elváltozásokat, köztük a kevésbé ismerteket is.

Úgy véljük, hogy ilyen szemléletesen talán még senki nem mutatta be a tüneteket. A poszt mintha világszerte számos nőben elindított volna valamit. A valódi információk pedig remélhetőleg többek életét mentik meg.

Akár így, akár más leírások, anyagok segítségével, de rendszeresen tartsunk önellenőrzést és vegyünk részt szűrővizsgálatokon. Az emlőszűrésre az ajánlások a következőek:

Emlők önvizsgálata:
20 éves kortól havonta

Emlők orvosi vizsgálata:
20-39 év: 3 évente
40 év felett: évente

Mammográfia:
30-45 éves korig: 3 évente (szakmai ajánlás)
45-65 év között: 2 évente, behívás alapján, de 50 év felett évente ajánlatos (szakmai ajánlás)

Amennyiben többet szeretnénk a témáról tudni, ajánljuk a következő oldalakat. Itt a megelőzéshez is hasznos anyagokat találunk, de akkor is érdemes böngésznünk, ha netán érintettekké válunk. Nem csak lelki támogatás nyújtanak, de saját, személyes történetekkel és sok konkrétummal segítenek a gyógyulás útján: