Együtt könnyebb.

Már elhatároztad fejben, de még nem elég a motiváció. Hamarabb eljutsz az edző- vagy tornaterembe, ha egy kicsit a dolog mélyére ásol, és megfogalmazod, hogy mi tart vissza!

Az önsegítő guruk szerint 21 napig tart, amíg egy új szokás beépül az életünkbe, azonban a kutatások szerint ez hosszadalmasabb folyamat, akár 2-8 hónapot is igénybe vehet, amíg valóban rögzül a mindennapjainkban.

A legnehezebb rész pedig – nem meglepő- az elindulás, a kezdet. Fejben sokkal könnyebb elhatározni (gondoljunk csak az újévi fogadalmakra), aztán azt vesszük észre, hogy hiába telnek a hetek, hónapok, mi még mindig nem szoktunk rá a rendszeres mozgásra.

Nézzük meg, mi lehet az oka – és hogy honnan érkezhet a megoldás!

1.   Kifogásokat gyártunk és halogatunk

A legegyszerűbb kifogás: nincs időnk, majd holnap nekikezdünk. A hét pedig szépen lassan megtelik kötelezettségekkel, találkozókkal, munkával, hobbival, takarítással, főzéssel… A probléma az, hogy nem kerítünk időt a mozgásra, valójában nem nézzük át a beosztásunkat, hogy hova férne be egy kis testmozgás.

Mi lehet a megoldás?

Az első lépés, hogy ki kell jelölni a hétre egy adott idősávot, amikor időt szakítunk az edzésre. Nem muszáj a zsúfolt hétköznapokba beerőltetni, az is jó, ha minden vasárnap reggel a 9 órát becélozzuk. Ha viszont beírtuk, akkor valóban menjünk el, és a következő héten szintén. Ragaszkodjunk ehhez a fix időponthoz, később könnyebb lesz ezt bővíteni, és esetleg találni még 1-2 szabad órát a héten. Tartsuk magunkat az időponthoz úgy, mint egy színházi előadáshoz vagy egy orvoslátogatáshoz, azt se mondjuk le egy baráti találkozó vagy a takarítás miatt.

2.   Kipróbáltuk, de semmiféle eredményt nem látunk

Elképzelhető, hogy lelkesen belekezdtél, de aztán ez alábbhagyott, mert nem látszott változás a testeden pár hét alatt. Sokan úgy vélik, elég néhány alkalom, és máris óriási fejlődést tapasztalhatunk. Ha pedig nem így történik, az frusztrál és elkeserít. Pedig a változás nem mindig szembetűnő. Lehet, hogy nem mérhető kilókban vagy centikben, viszont kevesebbet betegeskedünk, jobb az ellenállóképességünk, lazábban megyünk fel a lépcsőn, vagy egyszerűen csak fittebbnek érezzük magunkat. Az is elképzelhető, hogy nem jól mozgunk, vagy nem jól táplálkozunk, ezért marad el az eredmény.

Mi lehet a megoldás?

Ideje szakemberhez fordulni! Érdemes megfontolni egy személyi edző igénybevételét, aki megmutatja az alapokat, és azt, hogy miként tudjuk mi, személyre szabottan a legjobb eredményt elérni. Meséljük el neki, hogy mi a tervünk, hova szeretnénk eljutni, és segíteni fog valóban elérhető, reális célokat megfogalmazni. Az is jó ötlet, ha dietetikussal beszélünk, amennyiben a kilókkal, a táplálkozással van gondunk. Sokszor követünk rossz beidegződéseket az étkezésben, és nem vesszük figyelembe, hogy a kor előrehaladtával a szervezetünk is másként hasznosítja a tápanyagokat. Van, akinek az segít, ha beszerez egy kütyüt, például méri a lépéseit, hogy lássa: napról-napra többet tud megtenni, gyorsabban mozog.

3.   Egyedül nehéz

Nagyon nehéz, akár megléphetetlen akadálynak tűnhet egyedül, segítség nélkül életmódot váltani, vagy belefogni a sportolásba. Nem is túl motiváló, ha magunkra vagyunk hagyva – van, aki képes magát is lendületbe hozni, de a többség nem így van ezzel.

Mi lehet a megoldás?

Szervezzünk egy barátot, szomszédot, munkatársat, és menjünk együtt! Megdöbbentő, hogy mennyien várnak arra, hogy valakivel együtt elkezdhessék – talán nem is gondolnánk, hogy az egyik kollégánk milyen hamar partner lenne ebben. Még az is lehet, hogy régi barátok kerülnek elő, ha egy kicsit szétnézünk a lehetséges kísérők között. Nagyszerű motiváció egy társsal együtt mozogni, tornázni, sportolni – a mélypontokon is könnyebb együtt túljutni.

Néhány ajánlat, hogy hol kezdhetünk neki:

Egy remek lehetőség például a Curves klubhoz csatlakozni: ez a mozgásforma kifejezetten nőknek ajánlott, bármikor betérhetünk, amikor ráérünk és az időskorban is bátran elkezdhetjük. Sorstársakra és minket segítő edzőkre lelhetünk az ország több pontján, ingyenes bemutatóórán és fittségi állapotmérésen vehetünk részt. Ezt követően éves szerződésben vehetünk részt a foglalkozásokon, kb. havi 10 ezer Ft-os költséggel.

További információ: www.curvesclub.hu

Nézzünk körben a környékünkön található művelődési házakban. A legtöbb helyen szerveznek rendszeres tornát, jógát, mozgásklubot. A Budapesti Művelődési Központban (Etele út 55.) például jógázhatunk is, minden korosztályban elkezdhető! Egy alkalom ára 1000 Ft.

További információ: www.bmknet.hu

A Csili Művelődési Központban (Nagy Győry István utca 4-6.) egészségmegőrző foglalkozásokat tartanak, gyógytornász és fitnesz tréner vezetésével, de választhatunk szenior tornát is, kifejezetten idősebbekre szabva. A bérlet egy hónapban 3000 Ft.

További információ: www.csili.hu

Léteznek olyan fitnesz termek is, amelyek kifejezetten a 50 felettiek mozgásigényének kielégítésére koncentrálnak. A Power Plate módszerrel dolgozó Premium Fitness például 60 év felett 20% kedvezményt ad a bérlet árából. A bérlet ára havonta 24 000 Ft.

További információ: premium-fitness.hu

Forrás: goodtimes.ca