Egyedül, mégis együtt.

Az idei húsvét más volt, mint a többi. Nem lehetett együtt a nagycsalád, nem vártuk a locsolókat, nem festettünk tojásokat a rokonoknak, ismerősöknek. Otthon maradtunk, és legfeljebb online „találkozhattunk” a szeretteinkkel.

A művészet azonban ezekben a nehéz időkben is megtalálja az utat hozzánk, és kreatív módokon igyekszik közvetíteni az üzenetét. Reményt ad, biztat, gyönyörködtet, játszani hív.

A világhírű olasz operaénekes, Andrea Bocelli például nem mondott le arról, hogy nekünk énekeljen. Elképesztő koncertet adott a milánói dóm előtt, betöltve hangjával nem csak a teret, de a szívünket is.

Mindössze egy orgonista kísérte a tenort, aki egyedül állt a hatalmas katedrális előtt és közel 30 percen át énekelt. Szimbolikus jelentőségű, hogy a férfi éppen ott vállalta a fellépést, ahol a járvány legjobban pusztít, Milánó ugyanis a fertőzés epicentrumának számító Lombardia központja.

A koncertet a gyönyörű Ave Maria indította – közben képeket láttunk, többek között Brescia városáról, amely az egyik legsúlyosabban érintett település a pandémiában. Bocelli szeretett operákból hozott nekünk egy csokorra való muzsikát: felcsendült a Parasztbecsület és Kis ünnepi mise áriája is.

Megdöbbentő, ugyanakkor szívet melengető látvány is volt egyben, ahogy a kiürült téren az üres épület előtt énekelt.

Egyedül – az 1,7 millió lakossal rendelkező városban. De a hang szállt az éterben, a muzsika mindenhova eljutott… Ahogy Bocelli kilépett a kongó dómból, úgy hozott reményt: bizakodást, hogy az élet fog győzni a halál felett. A dóm lépcsőiről messze szállt a megváltás egyetemes himnusza, az Amazing Grace.

Az eseményt élőben lehetett követni húsvét vasárnapján, de a felvétel azóta is újra és újra megtekinthető. Nem csoda, hogy a megtekintések száma már 25 millió felett jár.

Az operaénekes honorárium nélkül, örömmel vállalta a fellépést, számára különösen fontos volt, hogy mindenkihez énekelhessen. Mint elmondta, ő rendületlenül hisz a közös ima erejében. Keresztényként hisz a húsvéti újjászületésben, a feltámadásban, amire most az egész világnak szüksége van. A zene pedig összeköt minket, együtt sikerülni fog túljutni a nehézségeken.