Saját kezűleg.

A brit rocksztár jellegzetes, karakteres hangjáról, őrült frizurájáról és focirajongásáról ismert, azonban kevesen tudják, hogy mindeközben még komoly modellépítő is. Márpedig a 74 éves Sir Rod az elmúlt 26 évben titokban olyan terepasztalt hozott létre, amely még a legrutinosabb modellezők elismerését is kivívja.

A hatalmas modellvasút a sztár Los Angeles-i otthonának tetőterében kapott helyet. Nyilván az énekes nem szűkölködik a rendelkezésre álló térben, így nem jelentett gondot az, hogy a pálya egy 140 négyzetméteres részt elfoglal a nappaliból. A terepasztal alapját az 1940-es évekbeli New York és Chicago városa adta.

Stewart még 1993-ban kezdett neki az építésnek, a turnék és lemezfelvételek között rengeteget dolgozott rajta. Gyakran még olyankor is bütykölt vele, amikor külföldön tartózkodott, idegen városokban lépett fel. Ilyenkor magával vitt egy-egy részletet, extra szobákat kért a hotelekben, amelyekből aztán el kellett távolítani az ágyakat, ugyanakkor ventilátorokkal, légkondival kellett a légcserét biztosítani.

Rod vasútmodellek iránti lelkesedése még a gyerekkorára vezethető vissza: az Észak-Londonban felnőtt fiú közel lakott egy rakodópályaudvarhoz. 8-9 éves lehetett, amikor meglátott egy vasútmodellt egy kirakatban és arra gondolt, bárcsak fizetnének azért neki, hogy ilyet építsen.

Saját bevallása szerint a lenyűgöző modell 90%-át maga építette, kivételt az elektromos szerkezetek jelentenek, ezen a területen ugyanis ő sosem volt jó, ezt szakembere bízta.

Képek: Steve Crise