3 olimpián állt a dobogón.

Novák Dezső az egyetlen futballista, aki három olimpián nyert érmet – az ő tiszteletére nyílt most kiállítás a Groupama Arénában található Fradimúzeumban.

A kiállításon húsz-huszonöt tárgyat tekinthetünk meg, ezek Novák legértékesebb relikviái, mindegyiket a játékos családja bocsátotta a tárlat rendelkezésére. A legkülönlegesebb a Vásárvárosok Kupájának elhódításáért kapott aranyérem, de természetesen látható a 3 olimpiai medál is.

Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon – most lett volna 80 éves. A szombathelyi Haladás csapatában kezdte első osztályú pályafutását. Innen került be a válogatottba 1959-ben, és lett 1960-ban bronzérmes a római olimpián.

A kilencszeres válogatott futballista játékosként négyszer nyert bajnoki címet és egyszer Magyar Kupát az FTC-vel, amellyel 1965-ben a VVK-t is elhódította.

Edzőként három bajnoki és egy kupaaranynak volt részese, valamint 1995-ben a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette a zöld-fehér együttest. Az 1960-as, római ötkarikás játékokon harmadik lett, a következő két olimpián, Tokióban és Mexikóvárosban viszont győzött. 1974-ben az FTC örökös bajnokává választották. Búcsúmérkőzésére 1975. június 7-én került sor.

Az olimpiák történetének legsikeresebb labdarúgója: 2 arany- (1964, 1968) és egy bronzéremmel (1960).

Tagja volt az 1964-es spanyolországi Európa-bajnokságon 3. helyezést elért csapatnak. 1968-ban világválogatott lett Rio de Janeiro-ban Albert Flóriánnal, Farkas Jánossal és Szűcs Lajossal együtt.

A kiállítás július 31-ig látogatható. A kedvezményes belépőjegy ára 800 Ft, 70 év felettieknek ingyenes.

További információ: www.fradimuzeum.hu

Kezdőkép: Fortepan