Sétára hívnak!

Bánáti, bánsági, de mecseki bazsarózsa néven is ismert az a különleges növény (Paeonia officinalis subsp. banatica), amelynek legfontosabb élőhelyét a Zengő gerincén találjuk. Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke jelenleg 250 000 Ft. Eredetileg önálló fajként került leírásra, később a piros bazsarózsa alfajaként tekintettek rá.

Pannon Televízió Pécs

Botanikai kutatások szerint a bánáti bazsarózsa a Mecsekben preglaciális idők reliktuma, azaz átvészelte a jégkorszak glaciális időszakait is.

A bánáti bazsarózsa pannon flóraelem, a Kárpát-medencében endemikus. Becslések szerint az egész világot tekintve állományának 90%-a Magyarországon található, de feljegyezték Romániában a Bihar-hegységben, a Temes és az Al-Duna vidékén, Szerbiában a Delibláti-homokvidéken, valamint Horvátországban a Tarcal-hegységben is.

Hazánkban először Kitaibel Pál jegyezte le 1799-ben, Hosszúhetény és Pécsvárad között, vélhetően egyedül itt fordul nálunk elő.

A meszes, tápanyagban bővelkedő humuszos, laza erdőtalajokon, dombvidéki molyhos-tölgyesekben, cseres- és gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben, illetve gyepekben, erdőszéleken él. A félárnyékos helyeket kedveli, de jól tűri a teljes napfényt is. A Mecsekben sajátos mikroklímát, védett helyzetet élvezhet a virágba boruló több tízezer tő.

Pannon Televízió Pécs

A növény maga nem fásodó szárú, felálló, el nem ágazó, egyvirágú, 40-60 cm magasságú. A magányosan álló virágok nagyok, de nem teltek. Virágzási ideje az időjárás függvényében május, június eleje is lehet. Érdekesség, hogy korábban gyógyászati célra is gyűjtötték, epilepszia ellen, görcsoldóként, hánytatóként használták.

Most a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében egy séta keretében is megcsodálhatjuk a Mecsek gyöngyszemét.

A Hosszúhetény közvetlen közelében, a Nagy-mező, Arany-hegy Természetvédelmi Területre vezető 6 km-es kiránduláson az érdeklődők a művelt földekkel, kiskertekkel övezett, számtalan botanikai ritkaságot őrző zöld szigetet kereshetik fel.

A program második felében Hosszúhetény múltjával, a korábban itt élt emberek mindennapjainak bemutatásával ismerkedhetünk meg a tájházban. Az egyedülálló gyűjtemény bemutatása lepénykóstolással zárul és lesz felejthetetlen a nap.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken:
attila.komlos@ddnp.hu, eva.horvath@ddnp.hu

A túra indul: 2022-04-23-án 10 órakor Hosszúhetény, vásártérről

Részvételi díj: 700 Ft/fő (+ tájház bemutató és lepény: 1500 Ft/fő)

További információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság | Ökoturizmus (ddnp.hu)

Kiemelt kép: Pannon Televízió Pécs