A tavasz hírnöke.

Tömegesen nyíló virágokban gyönyörködni igazán felemelő élmény, akár magunk megyünk, akár szervezett túrán veszünk részt. Ne feledjük azonban, hogy mi csak vendégek vagyunk a természetben, óvjuk az élővilágot!

A tavaszi tőzike, bár hasonlít a hóvirágra, mégsem az, a kecses fehér virágú növények az ártéri erdők alját borítja be kora tavasszal. A védett kis virág milliószám nyílik az Őrség környékén, de a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban és a Bakonyban is találkozhatunk vele.

1. Körmend és Horvátnádalja között, a Rába-Pinka árterében feltöltődő holtágak ölelésében találjuk a Dobogó-erdőt, mely a Rába árterére jellemző keményfás ligeterdők egyik utolsó maradványa.

Mégsem a faállományáról nevezetes ez a terület, hanem arról, hogy Vas megye egyik legjelentősebb tőzikése, közel ötmillió szálat csodálhatunk meg.

Tavaszi tőzike-túra 2020.02.29.

Könnyű túra a Dobogó-erdő gyönyörű tőzike-szőnyegének ölelésében.

Találkozási pont: Horvátnádalja, Dobogó-erdő EOV : 461 285; 186 850

A túravezetés ingyenes.

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!
Rendező: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

További információ: http://www.orseginemzetipark.hu/hu/esemeny/tavaszi-tozike-tura.html

2. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található Csáfordjánosfa rendelkezik az ország legnagyobb tavaszi tőzike populációjával.

Számítások szerint nagyjából 16 millió fehér virágnak ad otthont ez a hely. A védett terület látogathatóságával kapcsolatosan a Nemzeti Park Igazgatóság az alábbiakra hívja fel minden leendő kiránduló figyelmét:

Az elmúlt években folyamatosan növekvő látogatói létszám egyre nagyobb gondot okoz a csáfordjánosfai tőzikés erdő természeti értékei számára, ezért szükség van a szigorításra. A látogatók között sajnos mindig vannak olyanok, akik egyrészt nem megfelelő öltözetben (lábbeliben) érkeznek a helyszínre, másrészt a saját élményszerzésük fontosabb, mint a természeti értékek megóvása. A kijelölt útról letérő látogatók meggondolatlan cselekedetükkel olyan taposási kárt okoztak, amelynek során a nemzeti park legszerényebb becslései szerint is több tízezer tő virág pusztult el – több millió forint értékben. Az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen.

Ezért kérik, hogy kerüljék a szervezett nagycsoportos látogatást, illetve időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán ezentúl csak gyalogosan és kizárólag magas szárú gumicsizmában közlekedjenek. Vagyis kötelezően a kijelölt úton kell haladni, még ha sáros, vagy vizes is, erre kell a vízálló lábbeli!

Ellenkező esetben a természetvédelmi őrök a terület elhagyására kérik meg az illetőt. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A bírság elérheti az 50 000 Ft-ot is!

Azok a látogatók, akik a terület értékeit inkább szakavatott vezető segítségével szeretnék megismerni, a nemzeti parknál tudnak bejelentkezni.

További információ: www.ferto-hansag.hu.