Az ország legismertebb kertészének emlékére.

2020. június 21-én távozott Bálint György, vagy ahogyan mindenki ismerte: Bálint gazda. A feléje áradó szeretet azóta sem szűnik, sorra érkeznek a hírek az emlékét megőrző kezdeményezésekről.

A Közösen a Kertvárosért Frakció képviselője, Vajda Zoltán javasolta, hogy a XVI. kerületben piacot nevezzenek el Bálint Györgyről. A tervek szerint a Sashalmi Piac (1163 Budapest, Sashalmi tér 1.) venné fel Bálint György nevét, így a jövőben Sashalmi Bálint gazda piac és közösségi térnek hívnák.

Bálint György kertészmérnök a XVI. kerület megbecsült lakosa volt. 100. életévének tiszteletére még márciusban az „Akire büszkék vagyunk” alternatív kerületi díszpolgári cím elismerésben részesítették, amit azonban már nem tudott a nyilvánosság előtt átvenni a koronavírus-járvány miatt. Júliusi születésnapja alkalmából leplezték le a Kertvárosi minta tanyaudvar Bálint Gazda Gyümölcsöse részegységét, ami kialakításában ő maga aktív szerepet is vállalt.

Eközben az óvodások is példaértékű mozgalomba kezdtek. Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócskák program vezetője, az Országos Klímareferens Hálózat Szemléletformálási Tagozatának vezetője országos megmozdulást szervezett. Sorra érkeztek a beszámolók, fotók: országszerte számos intézmény udvarán ragadtak ásót, locsolókannát a gyerekek és ültettek bokrokat, fákat, tűztek ki emléktáblát a néhai kertészmérnök emlékére.

Ugyancsak faültetésről érkezett hír Almásfüzitőről. Egy 14 éves fiú, Udvardi Péter kezdeményezésére a Komárom-Esztergom megyei településen 10 fenyőt ültettek el. Péter azt is kezdeményezte, hogy a terület megkapja a Bálint gazda liget helyet, amiről elvileg szeptemberben szavaz majd a helyi képviselő-testület – ezután történhet meg a hivatalos átadó is.