A víz az úr.

Nagy-Britannia egyik legnagyobb hajótemetője nem véletlenül keletkezett, hanem több ezer tonna régi bárka és hajó szándékos elföldelésével. A hajótemető az angliai Purton városkája mellett, a Severn folyó partján található.

Nagyjából 200 évvel ezelőtt egy kanálist ástak Gloucester és Sharpness között, hogy kikerüljék a Severn egy különösen alattomos szakaszát.  Az 1827-ben megnyitott csatorna 26 méter széles és 5,5 méter mély volt és képes volt akár a 600 tonnás hajókat is fogadni. Abban az időben a világ legszélesebb és legmélyebb csatornájának számított.

New Dispatch

A csatorna majdnem végig a folyó mellett haladt, volt egy pont, ahol kevesebb, mint 50 méternyi szárazföld választotta csupán el attól. A magas vízállásnál, amikor a folyó kiöntött, a távolság a csatorna és a folyó között alig egy út szélességűre csökkent.

Purton hulks 2007 03

1909-ben Putron közelében elkerülhetetlenül beszakadt a part. A főmérnök, Mr. A. J. Cullis érdekes tervet dolgozott ki, azt ajánlotta, hogy a régi bárkákat földeljék el egyfajta gátat képezve és így megakadályozva az eróziót a szűk földsávon. Számtalan hajót vontattak ide, ezeket úgy helyezték el, hogy a lehető legmesszebb legyenek a parttól és a testüket perforálták, hogy az iszap lerakódhasson és rögzítse őket. A stabilizáló folyamat 60 éven át zajlott, mintegy 80 hajó került elhelyezésre.

Purton Hulks

A különös helyszín a 2000-es évek elején kapott figyelmet, amikor feltűnt a BBC egyik műsorában. Nem sokkal ezután egy csapat természetvédő (’Purton barátai’) kezdték el feltárni és dokumentálni az ott heverő bárkákat. Rábukkantak egy Harriett nevű hajóra, amely 1944 februárjában veszett el, miután összeütközött egy motoros bárkával.

Purton Hulks - Ferro Concrete Barge

Úgy vélik, hogy ez az egyetlen fennmaradt példája a Kennet bárkáknak az egész világon. Egy másik értékes hajó a Dispatch, ami az utolsó megmaradt példánya lehet az innovatív vas-fa összetett hajótestnek, amelynek különösen erős szerkezet lehetővé tette, hogy legalább 2 ütközést elviseljen. A legkésőbb ide került hajóroncsok közt akadnak olyan betonhajók is, amelyek a II. világháború idején készültek.

Huntley

purton 10

Boneyard

Helmsman's View From The "Harriett"

Harriett