Spanyol gyökerek.

Margarita Carmen Cansino néven született 1918. október 17-én, egy spanyol táncosházaspár gyermekeként. Már 8 évesen a szülei mellett lépett fel, remek mozgása volt, így fel is fedezte valaki a filmgyárból. Táncos, jelentéktelen szerepeket kapott.

A 1930-as években aztán menedzser férje „új nőt” faragott belőle, megszületett a szőke bombázó, és első igazán nagyszabású filmjével ’Csak az angyaloknak vannak szárnyaik’ berobbant az élvonalba. Ő lett a szexistennő, az ő képét ragasztották “Little Boy”-ra, a hirosimai atombombára és az ő posztere virított a falakon.

Fotó: Ned Scott/Wikimedia Commons

Gilda, A shanghaji asszony, Ismeretlen imádó – a 40-es években már ő volt a legragyogóbb filmcsillag. Érdekesség, hogy zömmel táncos filmekben szerepelt, ahol más énekelt helyette, noha kellemes hangja volt. Bár a 70-es évek elejéig fel-feltűnt a vásznon, az évtized végére Hayworth karrierje lényegében zátonyra futott.

Fotó: Imgur

Ötször ment férjhez (egyik férje Orson Welles volt), de nem sikerült rátalálnia a hosszan tartó boldogságra. Alkoholproblémákkal, majd Alzheimer-kórral küzdött, 1987. május 14-én hunyt el.