Nem a pihentetéssel teszünk jót az idősekkel.

A világban minden évben 18 millió új daganatos beteget tartanak nyilván és közismert, hogy a fizikai inaktivitás növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Három tanulmány, amelyek eredményét a világ legnagyobb rákkutató konferenciáján ismertették, közösen fogalmazza most meg, hogy a pihenés előírása az alacsony energiaszinttől vagy fáradtságtól szenvedő páciensek részére nem a legjobb intézkedés.

Az egyik tanulmányban (amely a Rochester Orvosi Központ Egyetemén készült) 500 daganatos beteget, akik korábban 2 hetes-5 éves kezelést kaptak véletlenszerűen osztottak be egy kontrollcsoporthoz vagy egy olyan csoporthoz, akik 75 perces jóga órán vettek részt hetente kétszer.

Az adatok elemzése után megállapították, hogy a jóga szignifikánsan csökkentette a gyulladást a ráktúlélők körében.

A kutatók ajánlása szerint fontolóra kell venni a jóga felírását a gyulladásban szenvedő túlélőknél, mert a gyulladásos folyamatok progresszívek, kiújuláshoz és áttétek megjelenéséhez vezethetnek.

Az indiai kultúrához kapcsolódó jógázásnak számos előnye van, ez a mozgásforma talán az egyik legjobb az alacsony intenzitású mozgásformák közül, megnöveli a pulzusszámot, fejleszt az izomzatot, elmélyíti a légzést.

A második tanulmány (ugyancsak a Rochesterben készült) tudósai a jóga hatását vizsgálták az életminőségre és a fáradtságra.

Azok a szenior rákbetegek, akik jógáztak, kisebb fáradtságot és statisztikailag is jelentősen magasabb elégedettségi szintet mutattak.

A harmadik tanulmány azt mutatta ki, hogy az aktívnak nevezett rákbetegek (pl. akik rendszeresen 30 perces tempós sétát tesznek) esetében majdnem ötödével csökkent a halálozás kockázata.

A tanulmányok fontos következtetése, hogy edukálni szükséges a betegeket és a családokat is.

Sokan ugyanis úgy védik az idős betegeket, hogy sehova sem engedik őket és nem hagyják, hogy bármit is maguk csináljanak. A fizikai aktivitás a legfontosabb a páciensek testi-lelki egészséges szempontjából.