Nem génmanipulációval.

Egyre többen mondják, hogy a mai paradicsomoknak nincs ízük, már csak halványan emlékeztetnek azokra a finom, lédús, piros bogyókra, amiket gyerekkorunkban faltunk a kertben. Persze aki már ezt a zöldséget szokta meg, az talán nem is figyelt fel a változásra.

A kutatók szerint azonban van remény arra, hogy visszahozzák az évtizedekkel ezelőtti ízeket.

A Floridai Egyetem kertészeti professzora, Harry Klee azon dolgozik, hogy azonosítsa a kulcsfontosságú kémiai összetevőket, amelyek a paradicsom ízét adják, mégpedig pontosan azt az ízt, ami 100 éve jellemezte a zöldséget. Szeretnék helyrehozni azt, ami az elmúlt évtizedekben károsodott, és visszajutni oda, ahol 100 éve tartottunk. Munkatársaival együtt azon munkálkodnak, hogy a szupermarketekben kapható paradicsomoknak jobb ízük legyen.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem génmanipulációról van szó! Klasszikus genetikai és nemesítési módszerekkel dolgoznak, ahogyan évtizedekkel ezelőtt is tették a szakemberek.

Először is azt szeretnék megtalálni, hogy mi okozza a piros zöldségben az íz-csökkenést. Klee csapata azt vizsgálta, hogy miként működik a szaglásunk, amikor megkóstoljuk a paradicsomot. Mik a cukortartalmi elvárások? Mely illékony vegyi anyagok kritikusak az íz szempontjából? A kutatócsoport analizálta a vegyületek mögött álló géneket és beazonosított néhány allélt, amelyet szándékosan nemesítettek ki a mai modern fajtákból, hogy szabályozzák az ízeket.

A cél elérése érdekben aztán nemzetközi kutatócsapat szerveződött, amelyhez csatlakozott Zhangjun Fei, a Cornell-i Egyetem növénygenetikusa és James Giovannoni, molekuláris biológus is.

2019-ben még mélyebbre ásnak majd a modern paradicsomok hiányzó ízvilágában, elkészítik ugyanis 725 paradicsomfajta géntérképét. Az elméletet látszik alátámasztani az is, hogy már eddig 5000 olyan gént találtak, ami a nemesítés során valahol elveszett.

A fókuszt egy specifikus génre szűkítették, amit TomLoxC-nek neveztek el, ez a gén a nemesítés során mellőzve lett. A gént úgy ismerték, mint színt kontrolláló gént, azonban most kiderült, hogy az íz elérésében is kulcsszerepet játszik.

A TomLoxC gén egy ritka allélváltozata mindössze a paradicsomok 2 %-ában fordul elő. Azonban az utóbbi években, ahogy a nemesítők egyre inkább az ízre koncentrálnak, egyre több modern paradicsomfajtában is megtalálható. Mostanra már a fajták 7 %-ában megtalálható, vagyis a nemesítők elkezdtek erre az allélra is szelektálni.

Talán már csak néhány évet kell várnunk, és visszatér a gyerekkorunk íze, újra finom paradicsom lesz kapható az üzletekben is (és nem csak a környékbeli termelőknél).