Örökzöld kérdés: tárgyakat vagy élményeket érdemes inkább ajándékozni és gyűjteni? Ebben a cikkben egyértelműen az utóbbiak mellett tesszük le a voksot.

Bár a tél hagyományosan egy “bekuckózósabb” évszak, ez korántsem jelenti azt, hogy teljesen mellőznünk kellene a szabadtéri programokat. Túrázni, kirándulni, sétálni, kerékpározni bármikor felkerekedhetünk, ha az idő engedi. Ehhez kapóra jöhet szükség esetén egy, akár kisebb összegű szabad felhasználású kölcsön is, ha megfelelő felszerelések beszerzéséhez szükségünk lenne egy kis segítségre. A közös szabadtéri programok azonban olyan élményt jelentenek, amiért érdemes áldozni.

Most pedig lássuk a konkrét tippeket!

Túra, kirándulás a természetben

Sokan és sokszor leírták, hogy Magyarország gyönyörű hely, csodás tájakkal – de hát mit tegyünk, ha egyszer tényleg ez a helyzet. A hegységeink, dombságaink lankái között megbúvó településeink környéke számtalan vadregényes kirándulóhelyet, túraösvényt rejt. Ezek között mindenki találhat magának olyat, ami a kondíciójának, erőnlétének megfelelő.

Alföldi városaink, községeink határában is számos vadregényes zsombékos, csalitos, berek, kisebb erdő és mező csábít sétára. Nem is beszélve kisebb-nagyobb tavaink és folyóink környékéről, amelyek partjain, illetve az ártéri erdőkben is fantasztikus sétákat tehetünk.

Városi séták

Ha valaki településen belül szeretne kimozdulni a szabadba, szintén sokféle helyszín közül válogathat. Szinte minden városban, faluban vannak kisebb-nagyobb parkok, arborétumok, amelyek felfrissülést és feltöltődést biztosítanak az ottlakóknak. Budapesten például ilyen a Városliget vagy a Népliget, de a Margit-sziget is ideális hely egy kiadós sétára az év bármely szakában. A béke, a nyugalom és a természet csendje a nagyobb sírkertekben sétálgatva is érzékelhetővé válik.

Kerékpártúrák rövidebb és hosszabb távon

A kerékpározás reneszánszát éli, Budapesten is egyre többen választják ezt a közlekedési eszközt, kisebb településeinken pedig sok helyen egyenesen tömegsport a biciklizés. Előfordul, hogy a kerékpár azoknak az idősebb embereknek is alternatívát jelent, akik gyalogosan már nem tudnak komolyabb távokat megtenni.

A kerékpározás előnye, hogy viszonylag kevés pénzből is megbízható minőségű használt biciklit vásárolhatunk, amely a túrázáshoz is kiváló. Természetesen a határ itt is a csillagos ég, nagyobb ráfordítással akár olyan komolyabb mountain bike-ot szerezhetünk be, amellyel egy erdei túra is magabiztosan teljesíthető.

A tervezett útvonal nehézségét és hosszát pedig mindenki úgy választhatja meg, hogy az erőnlétéhez leginkább passzoljon, akárcsak a sebességet. Ha edzésben vagyunk, nyáron akár a Balatont is körbetekerhetjük – adott esetben, ráérősen, nyugodtan, sok pihenővel. Aki egyszer kipróbálja, soha nem fogja megbánni!

Libegő

A libegő Budapest egyik különlegessége, nem véletlen, hogy 1970-es átadása óta óriási népszerűségnek örvend. Zugligetből a János-hegyre vezető drótkötélpályás felvonó egy valamivel több mint 1 km hosszú útvonalat tesz meg.

Ha a János-hegyről Zugliget felé libegőzünk, a 12 perces út során megcsodálhatjuk, ahogy a főváros panorámájának újabb és újabb részletei tárulnak fel a szemünk előtt. A libegőn ülve láthatjuk többek között a Remete-sziklát és a Remete utat, a Hármashatárhegy igéző vonulatait, a Pilis lankáit, és persze a budai és a pesti városrészek lenyűgöző látványát.

A János-hegyen kirándulhatunk is, például a hegy csúcsán található Erzsébet-kilátóhoz vagy a közeli Normafához. A libegő egyébként egész évben nyitva tart minden nap 10 órától, a téli hónapokban 15 óráig, nyáron akár 19 óráig.

Cikkünkben természetesen nem volt lehetőség rá, hogy az összes lehetséges szabadtéri programot szerepeltessük. Reméljük, ennek ellenére tudtunk néhány hasznos ötlettel szolgálni ezen a téren olvasóinknak, amelyek számos feledhetetlen élményforrásául szolgálnak majd.