Csobbanás egy hungarikumban!

A Hévízi-tó a világ legnagyobb, biológiailag is aktív, tőzegfenekű, meleg vizű, természetes termál tava. A forrástó és az azt körülölelő 60 hektáros véderdő egymásra hatásának következtében sajátos helyi mikroklíma alakult ki. A tó vize még télen sem megy 22-23 fok alá, nyáron pedig a 38 fokot is elérheti. A víz állandó áramlásban van, ami jótékony hatással van a szervezetünkre, a feltörő karsztvíz hőmérsékletének, vízminőségi összetételének köszönhetően a tó vizét régóta használják gyógyászati célokra is.

A tó vize állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a tó vizét és ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők.

A tó télen egyedülálló látványt nyújt, amikor a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat.

Magyarország egyik csodáját a “reumások Mekkájának” is nevezik, mert a kénes, alkali-hidrogénkarbonátos, enyhén radioaktív gyógyvíz sokat javít a mozgásszervi betegségekben szenvedők állapotán. A források vízhozama napi 35 millió liter, így a teljes vízkészlete háromnaponta kicserélődik. A tó gazdag ásványianyag-tartalmú forrása abból a 38 méter mélyen található barlangból fakad, ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette.

Napjainkban rengeteg szolgáltatással, kezelések seregével, gyönyörű, parkosított környezettel, minden igényt kielégítő szállásokkal várják itt a pihenni és gyógyulni vágyókat.

A Hévízi-tóban gyógykúrán is részt vehetünk, ennek elemei lehetnek: fürdőzés minősített gyógyvízben, hévízi gyógyiszappakolás vagy gyógyiszapfürdő és súlyfürdő.

Amennyiben ezt szeretnénk igénybe venni, első lépésként a háziorvosunk illetve szakorvosunk által véleményezett beutalót el kell küldeni a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház betegfelvételi irodájának.

Cím: 8380-Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Tel.: 06 83/ 501-700 / 331 mellék (hétfő-péntek 07.30 – 14.30 óra)
Fax.: 06 83/ 342-832
E-mail: felvbiz@spaheviz.hu

Ezt követően az Intézet felvételi bizottsága dönt a beteg felvételéről, majd levélben értesítenek a felvételről.

Amennyiben a kérelmet elfogadják, az értesítő levéllel együtt kapott nyilatkozatot ki kell tölteni, majd vissza kell küldeni a gyógyintézmény címére. Így kerül előjegyzésbe a beutalás.

A várakozási idő hozzávetőlegesen 1 év, ami alól kivétel képez a frissen műtött betegek felvétele, akiknek maximum 3 hónapos várakozási idővel kell számolniuk.

Szabad kapacitástól függően a kezelések kiírásával a fekvőbeteg osztályokon lehetőség van „szállodai jellegű” szolgáltatások igénybevételére is, meghatározott térítési díj megfizetésével. Ilyenkor, mivel nem NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, korábbiakban OEP) finanszírozott fekvőbetegként veszik fel a beteget, a bekerülési ideje rövidebb. A “szállodai jellegű” szolgáltatás igénybevételének térítési díja (mely tartalmazza az idegen forgalmi adót) 8100 Ft naponta.

A krónikus fekvőbeteg osztályokra a beutalások előjegyzési rendszer alapján történnek, amelynek szakmai környezetét kormányrendelet szabályozza.

A járó betegként történő kezelés igénybevételéhez is háziorvosi beutaló szükséges. Így a gyógyfürdő szolgáltatásokért csak a kiegészítő díjat kell fizetnie a betegnek az érvényben lévő árak szerint.

További információk a kúráról:
heviz.hu/hevizi-tradicionalis-kura

A tó nyitvatartása télen általában 9-17 óráig.

A belépőjegy 3 órára 3000 Ft, 4 órára 3700 Ft, egész napra 5200 Ft. Senior jeggyel, 60 év felett 3 órára 2500 Ft-ért mehetünk be. Egyéb kedvezményes jegytípusokért és további információkért keressük fel a honlapot!

Forrás: www.hungarikum.hu