Mindenki jól jár.

Akinek kertje van, az pontosan tudja, hogy milyen sok a teendő a ház körül: a metszéstől a gyomlálásig, napi szinten ad feladatot a zöld terület. A tevékenység karban tartja az embert addig, amíg tud dolgozni, azonban egy bizonyos kor felett, vagy betegség, mozgásszervi panaszok következtében ez már nem biztos, hogy kivitelezhető.

Az Amerikai Egyesült Államokban, Iowa államban, az Alternatív Tanuló Központban viszont nagyszerű megoldást találtak arra, hogy úgy tudjanak a szenioroknak segíteni, hogy közben a gyerek is jól járjanak. Ezek a tanulók veszélyeztetett helyzetben vannak, az esetükben kockázatot jelent a társadalmi lemorzsolódás lehetősége. Fontos, hogy az iskola olyan képességekkel is felvértezze őket, amelyeket a mindennapi boldogulásuk során tudnak használni.

A tanterv részeként, az iskola utolsó két hetében a tanulók többféle tevékenység közül választhatnak, ezt a gyakorlatot a testnevelés órájukba számítják be.

Az egyik lehetőség az önkéntes kerti munka olyan embereknél, akik maguk nem tudják rendben tartani a zöld felületeiket. A vezető tanár, Tim Hizler 4 évvel ezelőtt indította el az inspiráló projektet.

Elmondása alapján a hallgatók olyan időseknek vagy mozgáskorlátozottaknak segítenek különféle, ház körüli, kerti munkákban, akik már maguk nem boldogulnak a rendben tartással. Ez jelenthet például gazolást, az ereszcsatorna kitisztítását, fűnyírást vagy a levelek összesöprését, attól függően, hogy a rászorulónak milyen segítségre van szüksége. Ezzel az együttműködéssel valójában mindkét fél jól jár, nem csak szeniorok, de a diákok is, és nem pusztán azért, mert begyűjthetik a kreditpontokat. Eleinte ugyan nem túl lelkesek, de később, amikor megérzik, hogy milyen jó segíteni, motiváltak lesznek. Arról nem beszélve, hogy így olyan tudást sajátíthatnak el, amelynek hasznát veszik a való életben is.

Nagyszerű ötletnek tűnik! Ahogy mondani szokás újabban: tipikus ’win-win’ helyzet, amelynek során mindenki nyer. Jó hír, hogy a mi középiskoláinkban is működik hasonló kezdeményezés, a közösségi szolgálat keretében.

Képek: Alternative Learning Center