Eredeti neve Marián.

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja: Törőcsik Mari elismeréseit estig sorolhatnánk. Az 1935. november 23-án, Pélyen született művésznő nagyapja kis mozijában álmodozott arról, hogy színésznő lesz. Ennek ellenére közgazdasági iskolába járt, országos gépíróbajnoki címet nyert.

A Színművészeti Főiskolát operett szakon kezdte. Az első filmszerepe azonnal meghozta a hírnevet számára: a Körhinta-t néha még ma is műsorra tűzi a televízió.

A Déryné hol van? c. filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat is Cannes-ban. Legendás filmek kövezték pályáját: Pacsirta, A Pál utcai fiúk, Szamárköhögés, Napló, apámnak, anyámnak és a legutóbbi filmje, az Auurora Borealis – Északi fény. Színpadon is hasonlóan ragyogó karriert futott be, többek között a Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Katona József Színház deszkáit koptatta.

2008-ban kómába esett, gyakorlatilag a halál torkából jött vissza. Budapest mellett egy gyönyörű alpokaljai faluban, Velemben tölti idejét.

Kezdőkép: Bálint F. Gyula/Wikimedia Commons