Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, ezért ha nekik nincs rá szükségük, akkor azzal hozzátartozóikat is segíthetik.

Az öregségi nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők (ide tartoznak az özvegyi nyugdíjasok, a szülői nyugdíjat, árvaellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát kapó személyek) egyszeri kilencezer forint értékű rezsiutalványt kapnak, azokat a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.

A kézbesítéssel kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy a posta csupán egyszer tesz kísérletet az utalványok átadására. Ha az sikertelen, a Magyar Államkincstárnál kell kérelmezni az újraküldést (az ügyfélszolgálatok listáját itt találod). Érdemes tehát figyelni a postást, hiszen ha épp elszalasztjuk, teendőnk akad.

Postai fizetés esetén az utalványon túli összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni.

Fontos tudni, hogy az utalványból visszaadni nem lehet, a többletet a következő számlán írják jóvá. Banki átutalás esetén az utalványt a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell leadni, amelyet a szolgáltató 15 napon belül ír jóvá.

A jogosultságról a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet tájékozódni.

Mivel az utalványok nem névre szólók, ha nincs rájuk szükségünk, át is ruházhatók. Ha hozzátartozóink körében vagy a környezetünkben nem találunk senkit, akinek odaadhatnánk, igénybe vehetjük például az Utcáról Lakásba Egyesület közreműködését is, amely eljuttatja utalványunkat rászorulókhoz.

Forrás: mti.hu és www.napi.hu