Értékes segítség.

Császár Anna kiskunhalasi keramikus az interneten látta meg, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült műfészkek kihelyezését javasolja a fecskék számára. A madarak drámaian csökkenő egyedszáma miatt minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a fecskéket segítsük, visszaszoktassuk a lakóházakhoz.

A keramikusnő úgy emlékszik, hogy gyerekkorában mindig hangos volt a ház környéke a madarak csicsergésétől, ezért örömmel vette az ötletet, hogy műfészket helyezzünk ki a szárnyasok számára.

Úgy gondolta, hogy ő is készít néhányat, mégpedig olyat, amilyet ő tud. Még arra is ügyelt, hogy minél időjárásállóbb anyaghoz nyúljon, ezért maradék samott agyagból kezdte a fészkeket gyártani.

Ahogy ez lenni szokott, a tündérien sikerült darabok nem sokáig maradtak rejtve, először az alkotó egy barátnője kért magának, majd az interneten szereztek rajongókat az egyedi darabok.

Császár Anna minden egyes műfészket kézzel készít, saját elgondolás szerint formázza, díszíti őket, nincs két egyforma darab. Mivel felfigyelt rá, hogy a fecskék maguk is szeretnek hozzáépíteni, ezért csak félig készíti el a fészkeket, hogy teret adjon a madarak fészekrakó ösztönének is.

Másfajta fészket készít a molnárfecske, és másmilyet a füsti fecske.

Császár Anna tudja ezt jól, ő is ennek megfelelően készíti a fészkeit. A molnárfecske zárt fészket épít, egészen a tető síkjáig feltolva, kis bejárati nyílással. Főként épületek eresze alatt, ablak-, erkély- és tornácbeugróban. Ha teheti, akkor több száz, akár több ezer egymásra épülő fészekből álló, zsúfolt kolóniát épít, akár a nagyvárosban, lakótelepen is. Ezzel szemben a füsti fecske nyitott fészket épít, a tető síkjától távolabb, akár sokkal lejjebb. Főként istállók belsejében, erősen kötődve a falusias környezethez, állattartáshoz. Ha teheti, csoportban költ, de a fészkei nem érintkeznek egymással.

Kövessük a példát, ragadjunk meg minden lehetőséget, hogy segítsük a fecskéket, hiszen egyedszámuk legalább a felére csökkent az elmúlt két évtizedben!

További hasznos információkat itt találunk:

Képek: www.halasmedia.hu