Nincs mit szépíteni rajta, a megtakarításunk az életünk egyik legfontosabb része.

Napról napra szükségünk van rá, meghatározza a mindennapjainkat. Féltjük, hogy ne lopják el, ne veszítsen az értékéből, és így tovább. Ha valaki nagy vagyonnal rendelkezik, annak védelme még inkább égető kérdéssé válik. Ebbe már a féltve őrzött kincseink, a cégünk, az autónk és a házunk is beletartozik. Ekkor pedig el lehet kezdeni gondolkodni rajta, hogy mi a legjobb módja annak, hogy biztonságban tartsuk és idővel átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak az életünk során kemény munkával megszerzett vagyonunkat. Előbb-utóbb rátalálunk egy bizalmi vagyonkezelőre, aki megoldást ígér. De megbízhatunk-e benne?

Miért ne kezeljük mi magunk a saját vagyonunkat?

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán bizalmi vagyonkezelőre, hiszen a mi pénzünk, a mi vagyonunk, a mi házunk. Aligha szívesen bízza rá bárki ezeket a dolgokat másra. Pláne akkor, ha komoly értékről van szó. Ebben az esetben viszont már annak kezelése, továbbadása sem gyerekjáték, amit valószínűleg már minden vagyonos ember megtapasztalt.

Fontos lehet ezért, hogy olyan hozzáértő, szakértelemmel rendelkező vagyonkezelőben kezdjünk el gondolkodni, aki időt és energiát takarít meg számunkra, csökkenti a befektetéseink kockázatát, és észreveszi a különböző kedvező adózási lehetőségeket is. Ami viszont a legfontosabb, és ami nélkül az egész nem fog működni, az a kölcsönös bizalom.

Kik vesznek részt a bizalmi vagyonkezelés folyamatában?

A bizalmi vagyonkezelésre szerződhetünk üzleti alapon egy független céggel, mintha pénzügyi szolgáltatást vennénk igénybe. Ugyanakkor szerződhetünk egy hozzánk közel álló személlyel vagy családtaggal, akit jól ismerünk és megbízunk a döntéseiben olyan szinten, hogy úgy érezzük akár halálunk után is képviseli majd az értékrendünket. Bármelyik megoldást választjuk ez a szerződő fél lesz a mi bizalmi vagyonkezelőnk, aki kezeli és gondozza a rábízott vagyonunkat vagy annak egy részét. A bizalmi vagyonkezelésnek tehát három szereplője van:

  • A vagyonrendelő, aki a vagyontárggyal rendelkezik.
  • A vagyonkezelő, aki lehet természetes- vagy jogi személy, és átveszi a vagyonrendelőtől a vagyon tulajdonjogát, hogy azt kezelje a kedvezményezettek érdekében.
  • A kedvezményezett, vagyis egyfajta haszonélvező, aki részesül a vagyonból, de idővel meg is kaphatja.

A bizalmi vagyonkezelők általában nagyobb vagyonokat kezelnek, amelyek sokszor bonyolultabbak és változatosabbak, mint a hétköznapi pénzügyi termékek. Itt lehet szó ingatlan, vagyis például lakás, de akár raktár tulajdonjogának kezeléséről, értékpapírokról, üzletrészről és szellemi alkotásról is.

A vagyonkezelőnek számos kihívással kell szembenéznie, például a befektetések diverzifikálásával, a kockázatok kezelésével, az adózással és az öröklési ügyekkel.

A bizalmi vagyonkezelés nemcsak szerződésen alapulhat, hanem közel azonos szabályok mellet egy vagyonkezelő alapítvány is megfelelhet ennek a célnak. Ilyen esetben még inkább szervezett körülmények között tartja egyben és védelmezi egy vagyonkezelő alapítvány az átvett vagyont a következő generációk számára.

Megbízhatunk a vagyonkezelőben?

A profi, üzletszerűen működő bizalmi vagyonkezelők tapasztalata és szakértelme miatt sokan döntenek úgy, hogy rájuk bízzák a vagyonuk kezelését. Egy megbízható szakember ugyanis segíthet a vagyonkezelési döntések meghozatalában, és abban, hogy a vagyon biztonságban és hatékonyan legyen kezelve. Ennek ellenére nem minden vagyonelem igényel üzletszerűen működő bizalmi vagyonkezelőt, ilyenkor jöhet szóba a családtag vagy egy jóbarát.

Akármelyik verzióról van szó, a bizalmi vagyonkezelőnek minden esetben az érdekeinket kell szem előtt tartania, valamint minden döntését velünk egyeztetve kell meghoznia. Nem véletlenül ered az egész fogalom az angol „trust”, vagyis bizalom szóból. A tisztesség a vagyonkezelő alapvető felelőssége!

A bizalmi vagyonkezelőt alaposan, meggyőződéssel kell kiválasztani. Hiszen szinte mindent rábízunk. A választás kulcsa a megfelelő kutatás, és a legfontosabb kérdések feltevése. Bizonyosodjunk meg például arról, hogy a vagyonkezelő szakmai háttere és tapasztalata megfelelő, illetve hogy tudunk-e majd kommunikálni és együttműködni az adott személlyel, társasággal. Győződjünk meg a bizalmi vagyonkezelő tisztességéről, avagy valóban a mi érdekünkben fog-e eljárni a vagyont illetően.

Ne felejtsük el, hogy legrosszabb esetben mindig adott a lehetőség, hogy elálljunk a szerződéstől. Lemondhatjuk akár a teljes szerződést, vagy kereshetünk új vagyonkezelőt is. Így a kockázat sem olyan nagy, mint elsőre tűnik.

Hogyan találhatunk megbízható vagyonkezelőt?

A bizalmi vagyonkezelés tehát lehetővé teszi, hogy megbízható szakemberre bízzuk a vagyonunk kezelését. A megfelelő bizalmi vagyonkezelő kiválasztása azonban kulcsfontosságú. De hol is találunk pontosan olyan csapatot, akik megfelelnek ezeknek a kritériumoknak?

A Crystal Worldwide Group szakértői csapatának egyik fő kulcsterülete a bizalmi vagyonkezelés, amely során minden törvényes lehetőséget igyekszünk kihasználni annak érdekében, hogy ügyfeleink vagyonbiztonságát a lehető legmagasabb szintre állítsuk. Díjtalan konzultáció keretében pedig részletes, személyre szabott tájékoztatást nyújtunk a vagyonkezelés lehetőségeiről.