Tanítónk volt.

2019. október 9-én elhunyt Vekerdy Tamás.

A korszak egyik legismertebb, legkiválóbb pszichológusának nevét jóformán minden szülő ismerte Magyarországon.

Fotó: Fortepan

A 84 éves korában távozott tudós jogot, majd pszichológiát tanult az egyetemen. Statisztaként, házitanítóként is dolgozott, mielőtt a gyermekpszichológia felé fordult. Neve egybeforrt a hazai Waldorf-iskolák alapításával. Képes volt „haladni a korral”, reagált a ma kihívásaira, problémáira.

A magyar gyerekek, szülők, a pszichológia és az egész társadalom nagyon sokat köszönhet neki.

"Egy szülő – ha érzelmileg minden rendben van vele – igenis érez bizonyos pozitív elfogultságot a gyerekével…

Közzétette: Dr. Vekerdy Tamás – 2019. augusztus 13., kedd

Érvelt a boldog oviskorért. Hangsúlyozta a mintaadás, utánzás fontosságát – mindenkit igyekezett lebeszélni a fejlesztésről, a különórákról, a kisgyerekek folyamatos iskolára készítéséről.

Kemény kritikusa volt a magyar oktatásrendszernek. A poroszos iskolák helyett játékra, mozgásra, a kreativitás megélésére alapuló intézmények mellett tette le a voksát. Bírálta az óriási lexikális tananyagot, a kritikai érzéket kiölő feladatokat, a diákokat megroppantó, temérdek házi feladatot.

Minden gondolata a gyerekekről szólt, a boldog gyerekekről. Vallotta, hogy csak önazonosan, ösztönösen tudunk gyermeket nevelni, úgy, hogy magunk is boldogok vagyunk.

Remek előadó volt, mindenhova elment, ahova hívták. Úgy beszélt, hogy bárki megértette, magáévá tudta tenni a gondolatait. Nem mondott bonyolult dolgokat, nagyon sok példát hozott a való életből, ami akár rólunk is szólhatott volna.

Magánemberként is nyilatkozott, mesélt a sajt életéről, tévedéseiről, gyereknevelési kudarcairól. 4 gyermek apjaként számos vicces, tanulságos történetet osztott meg velünk.

Munkája hiányozni fog.