Sváb emlékek őrzője.

Közigazgatásilag Gánthoz tartozik, de jó néhány kilométerrel arrébb, az erdők ölelésében bújik meg Vérteskozma. A ma már takaros portákat, hatalmas, gondozott kerteket és gyönyörűen felújított házakat rejtő településről nehéz elképzelni, hogy pár évtizede még kihalófélben volt.

A falu neve egykoron Cusma, Kis-Kozma alakban fordult elő, a Kosma személynévből származik. Az egyutcás zsákfalu területe már az ősidők óta lakott volt, első írásos említése az 1300-as években történt. Ekkor a gesztesi várhoz tartozó területként írtak róla, katonai szálláshelyként tartották számon. A török időkben, amikor gróf Eszterházy Antalnak voltak itt birtokai, elnéptelenedett.

Vérteskozma, templom

1744-ben 59 katolikus sváb családot telepítettek be a faluba (vélhetően Ulm vidékéről), akik erdőt és földet műveltek, és elsőként Magyarországon burgonyát ültettek. Az építészetük emlékét ma is őrzik a tornácos fehér parasztházak, amelyek fésűszerűen, az utca jobb és bal oldalán álltak, eredetileg szalmatetővel.

A letelepedő németek 1746-tól plébániát építettek, majd két év múlva iskolát, 1778-ban pedig megépült a település katolikus temploma is. A pap, a kántor is csak olyan lehetett, aki beszélt németül, sőt az iskolai oktatás is német nyelven folyt. A katolikus tanár, egyben jegyző is 50 gyereket oktatott németre és magyarra. 1941-ben új iskola épült.

Vérteskozma 196

Az elszigeteltség miatt többen elvándoroltak, majd a II. világháborút a kitelepítés követte, mintegy 300 ember, csaknem a teljes lakosság hagyta el a települést. Mindössze négy család élt tovább a faluban, akik nem vallották magukat németnek.

DSC05939

A szomorú időszakot követően azonban kezdték felfedezni a nyugalomra, pihenésre vágyók és a turisták. A Vértes szívében megbújó pici faluban egyre többen vettek házat, üdülőnek, hétvégi bázisnak. A Vértest behálózó turistautakon kirándulók is szívesen pihennek meg ezen a gyönyörű helyen. A környék tökéletesen alkalmas túrázásra, kerékpározásra is. A környező erdők és mezők számtalan ritka növény- és állatfajnak adnak otthont.

Vérteskozma természetvédelmi területen fekszik. A falu ma üdülőfalu, ahol Községvédő Egyesület működik a hagyományos falukép megőrzése érdekében.