Love me do.

A legendás zenészt, Paul McCartney-t nagy öröm érte nemrég: visszakapta azt a gitárját, amit több mint 50 évvel ezelőtt loptak el tőle. A híres basszusgitár azután került elő, hogy újságírók kezdeményezésére anonim keresőcsapat szerveződött.

A hegedű alakú hangszer a német márka, a Höfner ikonikus darabja, amit McCartney tett népszerűvé.

1972-ben azonban a turnébusz hátuljából lába kélt a gitárnak, miközben a Beatles Ladbroke Grove-ban koncertezett.

Az ’Elveszett basszus projekt’ (The Lost Bass Project) bizonyítékok nélkül indult, nem volt szándékában a kezdeményezőknek hibáztatni vagy vád alá helyezni senkit. Miután beszélni kezdtek róla, néhányan jelezték, hogy egy pub tulajdonosa vette meg a gitárt, mielőtt egy sussex-i család otthonába került volna. Ott aztán, aféle családi örökségként porosodhatott a padláson.

Az egyik, a projektben résztvevő újságíró elmondta, hogy az emberek segíteni akartak a zenésznek függetlenül attól, hogy a rokonaik érintettek voltak-e a lopásban vagy sem. Több ezer ember képzeletét megragadta az ügy. Egy héten belül világszerte megjelent az újságokban a hír, számtalan interjú készült és rengeteg TV műsorban szerepelt a kezdeményezés.

A nyilvánosság elé kerülés meghozta az eredményt és valaki, aki egy sorházban lakott Hastings-ben, Anglia déli partvidékén, felvette a kapcsolatot Paul menedzsmentjével és visszajuttatta a gitárt.

Az ellopott hangszer újra a jogos tulajdonosához került.

A gitár teljes volt és még mindig a tokjában pihent, ugyan némi javításra szorul, mielőtt újra játszani lehet rajta. A hangszert Paul 1961-ben vásárolta Németországban és olyan dalokat rögzített vele, mint a She loves you vagy a Love me do. Egészen elképesztő, hogy ilyen hamar meglett és a hírek szerint a zenész is rendkívül boldog és hálás, hogy visszakapta azt.

Kiemelt kép: The Lost Bass Project