Városi menedékek.

Amikor egy kis sétára vágyunk, de nincs sok időnk, amikor üldögélnénk a zöldben, de nem szeretnénk messzire menni, amikor jól esik egy kávé a padon napközben, akkor érdemes egy parkot felkeresni. Budapesten is akad jónéhány kisebb-nagyobb zöldfelület: induljunk felfedezni őket!

Budán ezeket a parkokat ajánljuk:

1. Feneketlen-tó

Aki ismerős a környéken, annak bizonyára nem kell bemutatni a Kosztolányi Dezső térnél elterülő tavat, és az ahhoz tartozó kellemes parkot. A tó természetesen azért nem feneketlen, 4-5 méter mélységű és 1877-ben keletkezett, az akkoriban a helyén zajló téglagyári építkezés során.

Fotó: pilarternera.blog.hu

2. Nagytétényi Kastélymúzeum parkja

Ha kicsit nagyobb távolságra mennénk a belváros zajától, akkor a parkkal körülvett Száraz-Rudnyánszky kastély tökéletes célpont. Az Iparművészeti Múzeum részeként egész évben kiállításokkal várja látogatóit, ráadásul autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Fotó: www.legifelvetel.hu

3. Bikás park

Újbuda népszerű zöld szeglete nem csak a kutyasétáltatók, de az aktív kikapcsolódást keresők számára is tökéletes. Futópályája mellett szabadtéri sporteszközök és sportpályák is a látogatók rendelkezésére állnak.

Fotó: welovebudapest.com

4. Kopaszi-gát (Lágymányosi-öböl)

A Rákóczi-híd lábánál elterülő sziget nem csak egy Duna-parti sétára, de egy kellemes kávé vagy vacsora eltöltésére is kiváló. A hangulatos éttermekkel szegélyzett korzó a felüdülés, kikapcsolódás színhelye.

Fotó: Hlinka Zsolt

5. Mechwart liget

A Margit körút budai oldalán nem a Millenáris park az egyetlen alternatíva, ha talpalatnyi zöld területre vágyunk, az alig távolabb lévő Mechwart liget is éppoly érdemes a felfedezésre, mi sem árulkodóbb ennél, minthogy 2013-ban elnyerte a hazánk legszebb főtere címet!

Fotó: faninfo.hu

6. Normafa

A Budai Tájvédelmi Körzet részeként számon tartott kedvelt kirándulócélpont a Svábhegy legmagasabb pontján található, így már csak a kilátásért is érdemes a bakancslistánkra tenni, ráadásul télen még síelésre is lehetőség nyílik.

Fotó: www.kockart.hu

Pesten ezeket a parkokat ajánljuk:

7. Orczy-kert

A Nagyvárad tér környékén elterülő Orczy park, vagy más néven Orczy-kertet nem csak hangulatos tavacskája miatt érdemes felkeresni, de akkor is ideális, ha a mellette lévő Természettudományi Múzeum megtekintése után pihennénk meg.

Fotó: www.kirandulasok.com

8. Óhegy park

Kőbánya nagy kiterjedésű közparkja, az egykori Magyar-Szovjet Barátság Park az Óhegy nevű városrészén terül el. Bár az alatta húzódó alagútrendszer miatt sokáig veszélyesnek bizonyult, ma már nyugodtan kikapcsolódhatunk a csaknem 20 hektárnyi ligetben.

Fotó: www.beszedesparkok.hu

9. Károlyi-kert

Az aprócska, ám annál hangulatosabb park igazi eldugott kincs az V. kerületben, a belváros szívében. Kapcsoljuk ki a telefont és heveredjünk ki egy jó könyvvel.

Fotó: Wikimedia Commons

10. Olimpia park

Ha nem csak a fűben heverészés a célunk, akkor a Kossuth és a Jászai Mari tér között található Olimpia park tökéletes célpont lehet, jól felszerelt játszóterét ugyanis nem csak gyerekeknek alakították ki, így akár még egy kis testmozgást is beiktathatunk.

Fotó: www.s-ter.hu