A glaukóma, azaz a zöld hályog sokakat érintő betegség.
Ez felelős sok esetben a visszafordíthatatlan vakságért is. Alattomosan, folyamatosan rontja a látóideget. Mivel gyakran tünetmentes, ezért sokan csak akkor mennek el orvoshoz, amikor már jelentős látásromlást tapasztalnak. Rendszeres szemorvosi szűrővizsgálattal már korai szakaszban is felismerhető a látóideg speciális elváltozása miatt, de magas vérnyomás esetén is érdemes megnézetni a szemeinket (is).
A kezelésnél még fontosabb a megelőzés! A nitrátban gazdag élelmiszerek és a zöld növények jelentősen csökkenthetik a zöld hályog kialakulását, amellett, hogy csökkentik az érszűkület veszélyét és a vérnyomást.
Mely élelmiszereket érdemes gyakran fogyasztani?
A kelkáposzta kiemelkedő jelentőséggel bír a glaukóma megelőzésének szempontjából, de a fejes káposzta, zöldsaláta, spenót, zöldbab, retek és egyéb gyökérzöldségek szintén nagyon hasznosak a szerveztünk számára.
Szerencsére ezek a zöldségek nem csak egészségesek, de finomak is!
Forrás: Oxygen Medical