A víz áramlása.

A víz jelképe a tisztaságnak, a megújulásnak, az életnek. Nem véletlenül olyan megnyugtató a szökőkutak hangja és látványa. A szépek között is megvannak a legkülönlegesebbek, ezeket gyűjtöttük most csokorba.

1. Csónak szökőkút, Valencia, Spanyolország

Valencia egyik tengerparti terén, a Playa de la Malvarrosán bukkanhatunk rá az egyedülálló csónakra, ami olyan, mint egy látomás: a váza ugyan létezik, de a vitorlát és a hajó falát a vízsugarak adják.

Fotó: notesontheroad

2. Szökőkútóra, Osaka, Japán

Az időt a japán állomáson nem kijelző mutatja, hanem vízsugarak. Az óra digitálisan vezérelt, egy automata állítja be a vízcseppeket mintába. Hasonló szerkezetet már Budapesten, a Millenáris park oldalában is láthatunk!

3. ’The Mustangs Of Las Colinas’, Texas, USA

A Texas állambeli Irving város egyik terén található szoborcsoport Robert Glen alkotása. A vágtató lovakat ábrázoló bronzszobrok a vad musztángoknak állítanak emléket, amelyek fontos szerepet játszottak az állam történetében. A víz úgy tör elő, mintha a lovak patája fröcskölné fel.

4. Banpo híd, Szöul, Dél-Korea

A ’Holdfény Szivárvány’ szökőkút a világ leghosszabb híd-szökőkútja, közel 10 000 LED fúvókával, amelyek az 1140 méter hosszú építmény mindkét oldalán végigfutva engedik le a 190 tonna vizet percenként. 2009 óta díszíti a nagyvárost ez a látványos környezetbarát alkotás, amely a folyó vizét forgatja.

Fotó: prachi1996/Flickr

5. Varázscsap, Cadiz, Spanyolország

Egy víziparkban találjuk ezt a különleges kutat, amely első pillantásra úgy fest, mintha az égben lebegne. Közelebbről vizsgálva észrevehetjük, hogy a vízfolyamban lévő cső tartja magasban a látványos alkotást.

6. Vortex szökőkút ‘Charybdis’, Sunderland, Egyesült Királyság

William Pye vízszobrász alkotása 2000-ben készült egy luxushotel részére. A név az Odüsszeiában szereplő szirén nevére utal, akit Zeusz villámcsapással sújtott és örvénnyé változtatott lopás miatti büntetésként.

Fotó: www.williampye.com

7. Swarovski Kristályvilág bejárata Wattens, Ausztria

A Swarovski Kristályvilágok (Swarovski Kristallwelten) elnevezésű múzeum az ausztriai Wattens városában található. A múzeum 1995-ben épült, a Swarovsi cég fennállásának századik évfordulójára. A bejáratnál egy hatalmas üvegfejű ember fogad, aminek a szájából szökőkút ered.

Fotó: Edgar Moskopp

8. ‘9 Lebegő Szökőkút’, Osaka, Japán

Isamu Noguchi lélegzetelállító alkotása az Osakai Világkiállításra készült 1970-ben. Egészen úgy fest, mintha repülnének a szökőkutak az égben, ráadásul még ma is modernnek és extravagánsnak tűnnek.

Fotó: Isamu Noguchi

9. Trevi-kút, Róma, Olaszország

Róma ékköve, a filmekből is ismert Trevi-kút Nicola Salvi és Pietro Bracci alkotása. A hatalmas barokk kút 1762-ben készült el.

Fotó: johncavacas.com

10. ’Búvárok szökőkútja’, Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

A bevásárlóközpontban található szökőkút ugró figurákkal díszített meredek fala hihetetlenül látványos.