Idősek fokozott veszélyben!

A szerencsések a vízparton, a többiek a zsúfolt, forró városban, meleg panelben, izzó házakban vészelik át a kánikulát. Utóbbiaknak igazi kihívás lehet túlélni a tikkasztó napokat, ráadásul az idősek, vagy betegek ilyen fokozott veszélynek vannak kitéve. Ha nem szeretnénk egész nap kókadozni, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat!

1. Igyunk krizantém teát!

Úgy tartják, hogy nagyon jól hűsít, Ázsiában gyakran fogyasztják ezt a teát. Hasonlóan jó hatású a mentatea is! Jobb, ha nem fogyasztunk alkoholt, mert az dehidratálja a szervezetünket. Sokkal jobban járunk, ha tiszta vizet, ásványvizet vagy limonádét iszunk. Kerüljük a koffeintartalmú italokat is, a kávét és a kólát is, ezek ugyanis növelik a szervezet metabolikus hőtermelését.

2. Együnk kis adagokat és gyakrabban.

Minél jobban tele van a tányérunk, annál több metabolikus hőt termel a testünk az étel feldolgozásához. Kerüljük a nagy fehérjetartalmú ételeket, amelyek szintén növelik a hőtermelést. A fűszeres ételek viszont serkentik a hőreceptorok működését a szájban, fokozza a keringést, izzadást okoz, ami végső soron segít a testünket lehűteni.

3. Tegyük a csuklónkat hideg víz alá pár óránként, 5 másodpercre.

Ezáltal az ezen a területen áthaladó fő eret hűtjük, ami segít lehűteni a vérünket.

4. Vegyünk egy langyos fürdőt vagy zuhanyt, a testhőmérsékletünknél némileg hidegebbet, ez különösen a lefekvés előtt tesz jót.

Lehet, hogy egy hideg zuhany frissítőbbnek tűnik, de azt követően a testünk épphogy hőt fog termelni, az elvesztett hő pótlására.

5. Ha tudunk, húzódjunk az alagsorba, pincébe, a nap legmelegebb óráiban.

Ezek a helyek általában 10-15 fokkal hűvösebbek, mint a ház többi része, különösen a tetőtér, ahol elviselhetetlen lehet a forróság. Vegyünk fel lassabb ritmust és kerüljük a megerőltető tevékenységeket, amelyek serkentik a szervezetünket és emelik annak hőmérsékletét. Ha mindenképpen sportolni szeretnénk, lehetőleg reggel 7 óra előtt tegyük.

6. Viseljünk könnyű, jól szellőző, világos színű pamutruhákat!

A meleg megreked a műszálas holmikban, a pamut viszont felszívja az izzadságot, a párolgás pedig segít komfortosabban érezni magunkat. A világos színek visszaverik a napsugarakat.

7. Amikor nem vagyunk otthon, húzzuk be a sötétítő függönyöket, hogy addig se melegedjen fel a lakás!

8. A nehéz, zsíros testápolókat kerüljük, könnyen felszívódó krémeket használjunk reggel és este, ez segít a testhőmérsékletünket csökkenteni.

9. Szerezzünk jégzselé tasakot!

Általában gyógyszertárakban kapható, migrénesek számára gyártott kis párnácska, de nagy melegben akkor is jól jön, ha nem fáj a fejünk, csak egy kicsit szeretnénk lehűteni magunkat.

10. Pamut- vagy tollpárnát használjuk, a műszálas anyagok itt is jobban tartják a hőt.

Nagyon jó, ha nem használunk paplant, csak egy lepedőt, amit behűthetünk előre a hűtőben. Gyorsan lehűti a testhőmérsékletünket, ami segít az elalvásban.